Jaké jsou Kubicovy šance na návrat do F1? Naděje žije, říká jiný postižený pilot

Alessandro Zanardi si myslí, že by Kubica měl Formuli 1 znovu zkusit | foto: Williams F1 Team

Zprávy o návratu polského pilota Roberta Kubici do kokpitu vozu Formule 1 zvedly hladinu diskusí, jakou má šanci, že by se vrátil zpět na trati Grand Prix. Objevují se argumenty pro i proti, šance se pohybují někde na rovině 50:50.

Zranění, které na delší čas přeruší kariéru, může značně ovlivnit schopnosti pilota. Stačí připomenout fenomenálního Stirlinga Mosse, který už se po své těžké nehodě v Goodwoodu nemohl spolehnout na dřívější reakce. Za zmínku ale stojí také případ Alessandra Nanniniho. Ten díky své neuváženosti havaroval v závěru sezóny 1990 s vrtulníkem a utrpěl velmi těžké zranění pravé ruky. Jednalo se o hodně podobný úraz jako v případě Kubici, ale Ital přes několik testů v F1 znovu nezávodil, soustředil se pak na závody cestovních vozů.

Dalším mužem, který prožil opravdu tragickou zkušenost, je Nanniniho krajan Alessandro Leone Zanardi. Ten při závodě série IndyCar v Lausitzringu 2001 po kolizi s Kanaďanem Alexem Taglianim přišel o obě nohy. V jeho případě nebylo na F1 ani pomyšlení, ale nezlomný Alex dokázal znovu usednout do závodního vozu v méně náročných podnicích a především se soustředil na závody postižených sportovců. Kdo z pilotů F1 se může pochlubit zlatými medailemi, a nic tomu neubírá fakt, že jsou z paraolympijských soutěží?

Padesátiletý expilot, který si v F1 vyzkoušel značky Jordan, Minardi, Lotus a Williams samozřejmě Kubicovy snahy pečlivě sledoval a vyslovil názor, že jeho šance na návrat do Formule 1 je opravdu hodně vysoká. Zejména proto, že na rozdíl od Nanniniho se jednalo o poněkud lehčí zranění.

"Četl jsem, že najel více než 100 kol, takže by se k tomuto sportu rozhodně mohl vrátit. A dle mého názoru není určitě náhodou, že mu šanci otestovat vůz F1 poskytl právě Renault. Doufám, že se vrátí, protože je to hodně dobrý pilot, jako člověk je výborný, také mu to sluší - navíc by to byl opravdu velice silný příběh," uvedl Zanardi pro italský list Corriere della Sport.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy