Lauda: Potřebujeme Vettelovo odstoupení. Doplatí Ferrari na horší spolehlivost motoru?

Start závodu v Monaku | foto: Pirelli

Sebastian Vettel vede po Velké ceně Monaka v šampionátu jezdců nad Lewisem Hamiltonem o 25 bodů. Podle Nikiho Laudy by bylo zapotřebí, aby alespoň jednou ze závodu odstopil, jinak podle něj pilot Mercedesu nebude mít šanci na zisk titulu. Do konce sezóny přitom zbývá ještě 14 velkých cen.

Mercedes se trápí na těch nejměkčích směsích, což se může projevit i příští týden v Kanadě nebo později v Baku, kde se jezdí s nižším přítlakem, a pneumatiky se tak hůře zahřívají.

"Musíme najít řešení pro provozní rámec pneumatik. A jedna věc je jasná: Vettel musí aspoň jednou odstoupit, jinak je konec. Ferrari se dostalo do tempa. Pokud to tak zůstane, tak ztráta ohromně naroste, je to alarmující," uvádí Lauda pro domácí tisk.

Hamilton po výpadku v kvalifikaci a startu až z 13. místa dojel v Monaku na sedmém místě. Chce-li pomýšlet na titul, musí zabrat: "Samozřejmě, že už si nemůžu dovolit další víkend, jako byl tento. Určitě ne při současném tempu, kdy je Ferrari rychlé."

Lewis Hamilton si už nemůže dovolit žádný podobný výpadek, jaký zažil v Monaku | foto: Daimler AG

Ale nemá cenu se zaobírat tím, že si to nemůžete dovolit. Zkrátka pracujete na tom, abyste vyřešili jakékoliv potíže, které máte, a doufáte, že už se neobjeví. Není to tak, že bychom do Monaka přijeli nepřipravení, zkrátka se věci pro nás nevyvinuly dobře a auto na tom bylo úplně jinak, než kdykoliv dříve," poznamenává britský jezdec.

Těšit ho může spolehlivost motorů Mercedes, zatímco nad Vettelem visí hrozba penalizace minimálně o 10 míst na startovním roštu, protože využil již všechna turba určená pro letošní rok a nasadil už třetí motorgenerátor pro rekuperaci tepelné energie z povolených čtyř.

Auto mají jinak rychlé, jak si Hamilton dobře uvědomuje: "Zdá se, že Ferrari funguje všude, takže máme opravdu vážnou... příštích 14 závodů bude velmi, velmi obtížných. Zřejmě mají to nejsilnější auto pro celý rok, něco jako my loni, kdy naše auto fungovalo všude.

Tohle auto momentálně nefunguje ve všech závodech, do nichž nastupujeme. Čím více se dozvídáme, tím jsme silnější. Víme, že Ferrari není neprůstřelné, některé věci je potenciálně brzy postihnou, všechny ty počty, které teoreticky využili, takže uvidíme," dodává jezdec Mercedesu s odkazem na počet využitých komponent pohonné jednotky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy