Bottas o bitvě s Ferrari: Šetrnost k pneumatikám o titulu rozhodovat nebude

Sebastian Vettel v Bahrajnu | foto: Pirelli

Valtteri Bottas věří, že jeho Mercedes brzy dožene Ferrari a jeho způsob práce s pneumatikami, které v další fázi sezóny již nebudou rozhodovat o titulu.

Základem letošních dvou vítězství Sebastiana Vettela, jenž vede šampionát s náskokem 13 bodů před Lewisem Hamiltonem, byla šetrnost jeho vozu SF70H k pneumatikám. Mercedes W08 se zatím potýká s jejich větším opotřebením a potíže má i s tím, aby je dostal do toho správného provozního rámce.

Ferrari díky tomu může volit agresivnější strategii a v Austrálii i v Číně se jeho jezdec dokázal dostat v boxech dostat před Hamiltona, aniž by jej musel předjíždět na dráze. Podle Bottase, jenž kvůli problémům s pneumatikami přišel v Bahrajnu o vítězství, se to ale brzy změní s tím, jak jim jeho Mercedes čím dál lépe rozumí.

"Pneumatiky se změnily. Je těžší ovládnout každou směs na každém povrchu a to, jak se chová. Myslím, že tomu tak v F1 bylo vždy, ale teď, když je naše auto s Ferrari tak vyrovnané, rozhodují o výsledku malé věci jako pneumatiky. Nakonec jde o jedinou věc, která je v kontaktu s vozem a se zemí," popisuje finský pilot Stříbrných šípů.

"Myslím si ale, že v budoucnosti o tom budeme mluvit čím dál méně. Jakmile lidé a týmy lépe poznají to, jak z pneumatik dostávat všechno v tom správném rozpětí různých podmínek, pak na tom podle mě zřejmě budou všichni se zacházením s pneumatikami stejně. Bude se o nich tedy mluvit méně a více bude záležet na vozech, nastavení a vývoji aut," myslí si Bottas.

Valtteri Bottas před Sebastianem Vettelem v Bahrajnu | foto: Daimler AG

Před letošním ročníkem se očekávalo, že Mercedesu bude blíž spíše Red Bull než Ferrari, které všechny překvapilo. "Fakt jsme to nečekali.  Jsou překvapivě dobří. Prožili výbornou zimu a od minulého roku jsou velmi silní ve vývoji vozu. Velký pokrok," chválí Bottas stáj z Maranella, která minulý týden věnovala jeden filmovací den v Mugellu na nácvik startů. Přítomni byli Kimi Räikkönen i Sebastian Vettel, jehož horší rozjezd v Soči stál vítězství.

"Své pneumatiky zvládají na každé trati každou neděli, v podstatě vyzráli na každou směs pneumatik. V tomto ohledu odvádějí velmi dobrou práci. A myslím si, že jde o velmi dobrou výzvu, snažit se je porazit. Rozhodně jsme chtěli být před nimi," přiznává Fin.

"Chtěli jsme na tom být v této fázi sezóny lépe, ale obecně to je podle mě dobré, že máme konkurenci. Musíme se díky ní více snažit. Díky tomu je každý závodní víkend, každá jeho část velmi zajímavá, a to nejen pro nás, ale myslím, že pro všechny. V určitém směru to je tedy podle mě dobré. Tohle je F1 a takové by mělo soutěžení být. Stále však chceme být vpředu a stále chceme vyhrávat," dodává Bottas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy