Změny v F1, které přikovají diváka k televizní obrazovce, navrhl expilot Alex Wurz

Max Verstappen jiskří při pátečním tréninku v Austrálii | foto: Red Bull Content Pool

Bývalý pilot F1 a současný předseda GPDA (Asociace jezdců Grand Prix) se rozpovídal o přínosu nových pravidel a stránkách, kde by se současná F1 měla ještě zlepšit.

“Jezdcům se auta líbí. Těm vozům to prostě věříte a lépe se to pak prodává. Když se stane, že několikanásobný mistr světa nemůže popadnout dech, když mluví do týmového rádia, protože se snaží jet agresivně, tak pak nikoho nemusíte přesvětčovad o náročnosti tohoto sportu. Jezdci mohou jezdit na hraně po celou dobu závodu, což je dobře,” okomentoval aktuální situaci Alex Wurz

Je tu ale i několik věcí, které by dle něj měly být jinak. Závodům by prý pomohla ještě větší vyrovnanost výkonů jednotlivých monopostů a lepší záběry a střihy z televizních kamer.

"Kdybych měl svůj seznam přání, tak bych na něj napsal, že potřebujeme ještě zmenšit rozdíly mezi top týmy a chvostem pole. To by přineslo více závodění. Další oblastí, kde má Formule 1 stále rezervy, je kvalita přenosů, respektive úhly a střihy, které režie používá."

Nico Hülkenberg s Renaultem RS17 v GP Austrálie 2017 | foto: Renault Sport

"Vysílání je na tom nyní lépe, jelikož jsou k dispozici záběry z kamer upevněných přímo na voze. Ty se trochu třesou a divák může vidět tu rychlost. Kdyby televize ještě přestala používat pomalé záběry, které zabírají velkou část trati, tak by se s obrazem dalo lépe pracovat. Díky rychlým střihům by byla akce dynamičtější. Je to teď na nových majitelích, aby své dítko propagovali, propagovali a ještě jedou propagovali."

Nakonec došlo i na choulostivou otázku ohledně předjíždění. Dle statistik se při letošní VC Austrálie předjíždělo zhruba čtyřikrát méně než při loňském závodě. Wurz ale tvrdí, že předjíždění bude vždy těžké, a to i v případě, že budete mít ideální vozy.

"Mám pochopení pro to, že kluci říkají, jak je těžké předjíždět. Hodně se o tom mluví. Nikdo si ale nemůže myslet, že i kdybychom měli auta snů a všechno by bylo těsné, tak by to ulehčilo předjíždění. Když se podíváme zpět na začátek milénia, tak lidi také říkali, že se nepředjíždí a že je to nuda. Ale byla to jedna z nejpopulárnějších etap F1, jelikož závody byly autentické a zábavné,” zakončil Wurz.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy