Alonso necítí potřebu doplňovat startovní rošt

Alonsovi dvacítka pilotů na startu úplně stačí | foto: McLaren

Když se před letošní sezónou naplnil osud Manoru, značný počet fanoušků F1 jeho odchodu želel i s přihlédnutím k tomu, že se startovní rošt opět stane chudším. Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso má ale poněkud jinačí názor.

Dlouholetí fanoušci F1 pamatují doby, kdy se na startovním roštu scházelo 26 vozů a kvůli velkému počtu uchazečů musela být absolvována i předkvalifikace. Do jisté míry byla tato situace vykoupena počtem týmů, které na F1 evidentně neměly, ale občas se povedlo i nějaké to překvapení. Alonso se ale domnívá, že navzdory povolené kapacitě 26 vozů na startovním roštu není potřeba, aby se do F1 zapojovaly další týmy.

"Myslím, že dvacet pilotů k uspokojení diváků Formule 1 docela stačí. Je sice zřejmé, že by bylo hezké mít na trati hodně vozů a v F1 plno týmů. Ale zároveň je dost těžké se dostat do prostředí F1 a také se tam nějakou dobu udržet. Vidíme to na některých menších týmech, které se snaží zvládnout finanční situaci. Pokud budeme mít dobrých deset týmů a dvacet vozů na trati, je to víceméně počet, který v F1 po mnoho let vídáme," prohlásil Alonso.

Jiného názoru je Ross Brawn, který převzal odpovědnost za novou podobu Formule 1. On sám by si uměl představit "13 silných týmů". Ostatně tato kategorie měla po více než dvě desetiletí kapacitu pro Grand Prix naplněnou. Jednoznačně nejbohatší byla F1 na konci 80. let, kdy o účast v závodě usilovalo 20 týmů. Pokud se podíváme například na sezónu 1989, tak z oné dvacítky do dnešního dne v ryzí podobě přežily pouze týmy Ferrari, Williams a McLaren. Za poslední roky v F1 se bez ohledu na různé přepouštění pozic a změny názvů z F1 stáhly týmy HRT, Caterham a Manor.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy