Odešel jediný šampion na dvou i čtyřech kolech John Surtees

Bývalý mistr světa John Surtees zemřel ve věku 83 let | foto: Manor Racing

V poslední den předsezónních testů přišla smutná zpráva. Jediný mistr světa na motocyklech i ve Formuli 1 John Surtees zemřel ve věku 83 let v Londýně.

John Norman Surtees (*11. 2. 1934) byl jediným mužem, který dokázal získat titul na dvou i čtyřech kolech a vzhledem ke specializaci v současné době nejspíš tento čin nikdo nepřekoná. Ještě ve značně požehnaném věku čas od času usedal do historických monopostů a připomínal si bohatýrskou dobu, kdy se proháněl v doutníkových formulích na klasických okruzích F1. 

O jeho úspěšné a bohaté kariéře jsme na F1NEWS.cz několikrát psali, závodní životopis v F1 jsme zmapovali důkladně v roce 2014, tedy i okolnosti, které provázely jeho vítězství v šampionátu 1964. Surtees byl i přes nijak výrazné statistiky postavou F1, která se dočkala uznání; byl jedním z těch, kdo si vyzkoušel roli majitele týmu a bojoval v F1 se soupeři ve vlastním voze. Značka Surtees působila ve Formuli 1 v letech 1970-1978, bohužel Surteesovi se nikdy nepovedlo dosáhnout na vavříny v Grand Prix - nejblíže k nim měl Mike Hailwood v Grand Prix Itálie 1972. Shodou okolností to bylo v závodě, kdy Surtees naposledy usedl do F1 v mistrovském závodě. Mimochodem to byla jeho 111 Grand Prix a nedokončil ji kvůli zlomenému závěsu.

Johna postihla v roce 2009 velká tragédie, když při závodě šampionátu F2, organizovaném firmou MotorSport Vision, zahynul v Brands Hatch jeho syn Henry Surtees. Po nárazu jednoho z vozů do bariéry se utrhlo zadní kolo a to zasáhlo Henryho do hlavy. Osmnáctiletý mladík svému zranění při převozu do nemocnice podlehl. Surtees z tohoto důvodu tvrdil, že kdyby byly vozy vybaveny ochranou kokpitu, mohl jeho syn žít, proto byl jedním ze zastánců tohoto řešení.

Surtees i jako ctihodný kmet usedal do historických vozů F1 | foto: Scuderia Ferrari

Nad vchodem do jeho kanceláře visel velký nápis: "Včerejšek pominul, zítřek se ještě nenarodil, žij pro dnešek". Surtees nadále navštěvoval svět F1 a několikrát se objevil i v dějiště Grand Prix. "John zemřel v londýnské St. Georges Hospital krátce po svých 83. narozeninách v důsledku dýchacích potíží. Do posledních chvil se těšil velké péči, zemřel v klidu dnes odpoledne. Jeho žena Jane a dcery Leonora a Edwina s ním byly do poslední chvíle," praví se v oficiálním prohlášení. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy