Sledovanost Formule 1 v Británii masivně klesá

Rio Harjanto a Pascal Wehrlein v závodě v Silverstone | foto: Manor Racing

Každoroční zpráva por televizní vysílatele odhalila další pokles ve sledovanosti závodů Formule 1. V Británii jen letos klesla sledovanost o 5 miliónů, což je zhruba polovina z celkového celosvětového poklesu.

Sledovanost přímých přenosů Formule 1 byla loni v Británii nejnižší za posledních 12 let. Velké ceny sledovalo necelých 22 miliónů lidí, což znamená meziroční propad 5 miliónů diváků.

Je třeba vzít v potaz, že 10 velkých cen je v Britském království vysíláno na na neplaceném kanálu, loni to byl poprvé Channel 4, který přebral štafetu po BBC. Dle analytiků je toto jeden ze zásadních důvodů propadu. Druhým je pak výkon Lewise Hamiltona, který nedokázal vyhrát ani jednu z úvodních 5 velkých cen.

Závod v Silverstone | foto: Manor Racing

Celosvětový propad byl za loňský rok zhruba 10 milionů diváků, takže Velká Británie si ukousla půlku pomyslného koláče. Jen pro zajímavost, sledovanost se loni zastavila na čísle 390 miliónů.

Důvodem již šest let trvajícího globálního propadu sledovanosti a s ní spojeném propadu popularity je přechod na placené kanály. Ten již od roku 2010 způsobil ztrátu více jak 130 miliónů diváků.

Je tedy otázka, jak se k této problematice postaví nový majitel, Liberty Media. Jen těžko by se ale dal očekávat přechod zpět na bezplatné kanály. V Americe je tento model naprostým standardem a obecně lze sledovat nárůst počtu domácností, které si platí za satelit. Nemalou měrou se na tom podílí technická nenáročnost. Dnes člověku stačí dostatečně rychlý internet a není třeba po střechách montovat antény.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 18 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy