Zakažme Mercedesu další vývoj pohonné jednotky, komentuje současnou situaci Tost

Šéfové týmů před závodem v Bahrajnu | foto: Red Bull Content Pool

Ačkoliv se FIA snaží přitvrzovat pravidla pro možný vývoj pohonné jednotky, tak pořád vládne obava, že Mercedes bude dominovat i čtvrtým rokem od zavedení hybridních šestiválců.

Šéf italského Toro Rosso, které letos přechází na motory Renault, by nejraději zakázal Mercedesu další vývoj. Týmy by pak měly šanci ztrátu dotáhnout, následně by pak pozastavil vývoj pohonných jednotek úplně, tedy krom baterií, které jsou dle Tosta vlastně to nejpodstatnější pro samotné automobilky.

"Doufám, že dříve či později nastane parita motorů. V současné době tomu tak není. Já jen doufám, že se Renault bude chytat, hlavně proto, že nevím, jak to vypadá u Ferrari. Potřebujeme, aby alespoň Red Bull s Ferrari mohli bojovat o titul s Mercedesem.

Pokud nenastane vyrovnanost výkonů, tak by FIA měla přijít s regulací, která by zmrazila vývoj. Zastavil bych vývoj u Mercedesu, aby měl zbytek pole šanci stáhnout ztrátu. Pak bych zastavil vývoj u všech. Nechal bych pouze možnost vývoje baterie, jelikož to má přínos do budoucna a hlavně zajímá samotné automobilky," řekl šéf italské odnože Red Bullu pro Autosport.

Nico Rosberg v Mexiku | foto: Mercedes AMG F1 Team

Dalším problémem, který by se měl řešit jsou rozpočty. "Musíme snížit náklady. Už se o tom mluví léta, ale nic se pořádně neděje. Jsou velké rozdíly mezi náklady jednotlivých stájí. Lidé říkají, že se to nedá ovlivnit, to je ale nesmysl. U nás v Toro Rosso máme záznamy o každém šroubku a můžeme kdykoliv sdělit odkud je a kolik jsme za něj zaplatili."

Přestože na konci sezóny  Toto Wolff, šéf Mercedesu, sdělil, že dosáhli maximálního výkonu současné specifikace pohonné jednotky, tak nová pravidla prý otevřou nová vrátka, a Stříbrné šípy tak na agresivitě nepovolí. "Se změnami přichází i možnost riskovat. Máme velmi agresivní cíle, co se týče našeho auta - motoru nevyjímaje."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy