Šéf stáje Toro Rosso prozradil, proč si nechal Kvjata

Franz Tost a Daniil Kvjat v Malajsii | foto: Red Bull Content Pool

Daniil Kvjat byl po své domácí ruské Grand Prix přesunut zpět do Toro Rosso, kde závodil v sezóně 2014, a byl nahrazen holandskou hvězdou Maxem Verstappenem. Přirozeně to pro Kvjata nebylo nic příjemného a podepsalo se to i na jeho výkonech. Pro mnohé tak bylo velkým překvapením, že si ho Toro Rosso nechalo i pro rok 2017.

Šéf italské juniorky Red Bullu, Franz Tost, věří, že udělal dobře, když si ruského jezdce nechal. Prý se ke konci sezóny 2016 dal opět dohromady a očekává od něj velmi dobré výsledky v roce 2017, kdy Toro Rosso přejde na pohonné jednotky od Renaultu.

"Byl jsem si na sto procent jist, že se dokáže sebrat a znovu ukáže, že umí jezdit jako v minulosti. V každém sportu máte své slabší a silnější chvilky. Pokud ale pilot jednou ukáže, že je schopen vyhrávat, tak vy víte, že má veškeré předpoklady k tomu, aby byl jednou úspěšný. Jsem přesvědčen, že Daniil se v letošní sezóně ukáže jako velmi silný pilot," komentuje situaci šéf stáje Toro Rosso.

Daniil Kvjat při týmovém fotografování v Abú Zabí | foto: Red Bull Content Pool

Tost věří, že důležitým milníkem pro ruského pilota byl závod v Singapuru, kde sváděl zajímavé souboje s Maxem Verstappenem. To mu prý zajistilo sedačku i na další rok.

"Myslím si, že nám ukázal, že pořád dokáže držet tempo, skvěle řídit a navíc i svádět souboj proti Maxovi a dokázat ho udržet za sebou. Byl to důležitý okamžik pro znovuobjevení své sebedůvěry. Singapur byl tím milníkem. Tam odjel slušný závod a dobře zajel i kvalifikaci. Celkově to byl skvělý výkon. Tam mi došlo, že by za nás měl jezdit i v dalším roce," pokračuje Tost.

Max Verstappen a Daniil Kvjat při testech v Barceloně | foto: Red Bull Content Pool

Tost si je také vědom toho, že loňská sezóna nebyla pro Daniila vůbec jednoduchá, jelikož se musel z psychické krize poté, co ho u Red Bullu nahradil mladý Verstappen, který si navíc hned při své premiérové velké ceně v barvách stáje rakouského nápojového gigantu dojel pro své první vítězství při Velké ceně Španělska.

"Poté, co musel přestoupit z Red Bullu do Toro Rossa, to pro něj bylo hodně těžké. Přirozeně to mělo vliv i na jeho sebevědomí. Je pro něj velmi pozitivní, že ví, že dokáže jezdit stejně jako Max Verstappen. Samozřejmě, že Red Bull má mnohem lepší zázemí, lepší motor a tak dále. Ale on ukázal, že na to stále má, což mu muselo zvýšit sebevedomí. To je pro jezdce společně s čistou hlavou to nejdůležitější, " zakončuje šéf juniorky Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy