Symonds o výkonech Strolla při testování: Čím na Williams zapůsobil?

Lance Stroll (vlevo) a Valtteri Bottas | foto: Williams F1 Team

Lance Stroll má podle odcházejícího technického ředitele Williamsu Pata Symondse talent. Svými výkony na tým během letošního testování zapůsobil.

Mladý Kanaďan bude v příštím ročníku Formule 1 debutovat poté, co ovládl evropskou sérii F3. Protože se jedná o velký skok, jeho otec zafinancoval rozsáhlý testovací program - podobný tomu, kterým před dvaceti lety prošel jeho krajan Jacques Villeneuve.

"Existovaly takové testovací programy - myslím, že Jacques Villeneuve absolvoval velmi soustředěný program s Williamsem v roce 1995. Vím, že zamířili specificky na mnoho tratí, kde v té době týmy netestovaly," vzpomíná Symonds.

"Obecně řečeno, všichni ti kluci, kteří byli řádnými testovacími piloty, odjeli a testovali, takže nasbírali kilometry, ale pozornost se vždy soustředila spíše na vývoj auta než na vývoj jezdců. My jsme to v tomto případě otočili, takže se to spíše podobá starému programu Jacquese, kdy jste učili jezdce," pokračuje odstupující technický ředitel Williamsu.

Lance na Williams během testování zapůsobil, od příštího roku za ně bude závodit | foto: Williams F1 Team

"Například v Abú Zabí [Lance Stroll] trénoval zastávky. Měli jsme tam celou posádku pro zastávky v boxech a nacvičovala se jedna zastávka za druhou. Posádka trénink nepotřebovala, ale on ano. Na to se soustředila pozornost," přibližuje výcvik svého nového jezdce.

A jak si Lance během testovacího programu vedl? "Myslím, že to bylo celkem poučné. Program zahrnoval auto z roku 2014 a tyto akademické pneumatiky - ty jsou celkem odlišné. Nevíte, jak moc, nemáme na nich data. Můžeme se ale podívat na to, co dělá se svými daty Lance a porovnat to s Valtterim [Bottasem] v roce 2014 a Felipem [Massou]. A to na mě docela zapůsobilo," připouští Symonds.

Williams FW36, s nímž letos testoval na závodních okruzích Lance Stroll | foto: F1NEWS.cz

"Okruhy se učil celkem rychle, a to vždy charakterizuje dobrého jezdce. A na konci dvou dnů ve voze jezdil docela dobře. Navíc se učí. Velká část jízdy s vozem F1 je nyní o pečování o pneumatiky a o učení se toho, jak to dělat - učit se ty věci, nad nimiž inženýři neustále remcají.

Takže musel vyrazit, propálit se sadou pneumatik a říct: 'Do prdele, teď vím, že nemůžu jezdit naplno.' Jedná se o tyto věci. On se učí, což je dobré," uzavírá Symonds své hodnocení pokroků Lance Strolla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy