Omezení rozpočtů nebude fungovat? Nesmysl, tvrdí Tost

Franz Tost se ohradil proti Marchionneho výroku | foto: Scuderia Toro Rosso

Kdo nikdy neslyšel známé rčení, že tlak vzbuzuje protitlak a nezná zákon akce a reakce. Jen se Sergio Marchionne zmínil o otázce omezených rozpočtů a vyslovil názor, že rozpočtový limit nebude fungovat, už to byl protinázor šéfa týmu Toro Rosso.

Nový majitel F1 konglomerát Liberty Media údajně spřádá plány, jak dosáhnout rozpočtového stropu, což může být s ohledem na největší týmy F1 komplikovaná záležitost. V tom duchu se také vyjádřil prezident Ferrari Sergio Marchionne.

Franz Tost, šéf týmu Toro Rosso, v reakci na jeho vyjádření prohlásil, že ze strany špičkových týmů jde o pokrytectví, když tvrdí, že je nemožné jejich náklady kontrolovat. Jeho vyjádření uvedlo rakouské periodikum Tiroler Tageszeitung.

Podle Tosta i velké týmy pochopí, že úspory jsou nutné | foto: Scuderia Ferrari

"Dejme každému týmu, například, 150 milionů eur a FIA se postará o kontrolu výdajů. Velké týmu budou plakat, že je to špatné, že není žádná možnost, jak něco takového ohlídat, ale je to nesmysl. Co se týče Toro Rosso, vím o nákladech do posledního šroubku. Mnozí tvrdí, že nelze dohlížet na vývoj, je to nesmysl. Když někdo nebude chtít zveřejnit své výdaje, může se postupovat snadným způsobem: FIA by za nezvěřejněnou položku automaticky vykázala dvojnásobnou částku. A pak uvidíte, jak rychle budou všechny potřebné faktury v rukou FIA," domnívá se Tost.

Tost se nicméně domnívá, že se blíží čas, kdy i automobilky přijdou na to, že rozpočty pro F1 jsou příliš vysoké. "Náklady musejí jít dolů. Není možné, aby tým utratil ročně 450 milionů eur. A na druhé straně se u silničních vozů hádáme o každý cent. Ani samotné manufaktury nemohou akceptovat takové sumy donekonečna. Není to možné. Formule 1 už spolykala příliš mnoho peněz," dodává Tost.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy