Více týmů i okruhů, přeje si Pirelli pro testování pneumatik v příští sezóně

Kimi Räikkönen během posledního dne testů nových pneumatik v Abú Zabí | foto: Pirelli

Pirelli by v příští sezóně rádo rozšířilo svůj testovací program na více týmů i okruhů. Letos na vývoji pneumatik spolupracovalo pouze s Ferrari, Mercedesem a Red Bullem.

Letos začala práce na širších pneumatikách až v srpnu ve Fioranu, pak pokračovala během dalších (celkem 24) dnů v Mugellu, Barceloně, Paul Ricard a v Abú Zabí. Tři týmy k tomu využívaly loňské monoposty upravené pro vyšší přítlak.

V roce 2017 bude moci Pirelli testovat nové pneumatiky pro sezónu 2018 již v únoru: "Formát se podobá tomu letošnímu. Rozdíl je v tom, že nebudeme mít upravené starší vozy, ale závodní auta. Proto očekávám, že bude k dispozici více týmů - čísla ještě nemáme, ale plán teď dokončujeme," uvádí Mario Isola, závodní manažer Pirelli.

"Testování nabídneme všem týmům a uvidíme, kdo k tomu bude dostupný. Jakmile budeme mít jejich seznam, sestavíme s FIA kalendář, abychom mohli rozdělit testy či stanovit, jak se budou při testech rovnoměrně střídat," pokračuje.

Loňský upravený Red Bull RB11 při testu s pneumatikami pro rok 2017 | foto: Pirelli

Pirelli s Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a s týmy spolupracuje na stanovení dat a míst, kde se bude testovat. Náklady by ušetřilo, kdyby vždy zůstali pár dní na okruhu, kde se právě závodilo.

"Existuje spousta míst, ale stále se o nich diskutuje. Máme některé referenční okruhy, jako je například Barcelona či Paul Ricard pro pneumatiky do deště, a myslím si, že je znovu použijeme," říká Isola.

"Pokud to bude možné, tak možná zůstaneme na okruzích, kde jsme v neděli závodili - systémem podobným jako v testech během sezóny. Týmy už tam jsou, a pak byste měli od úterka dva či tři dny testů. Proto vyhodnocujeme také odlišné tratě," dodává zástupce Pirelli.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy