Potrestaný Kvjat po kolizi s Pérezem žádá objasnění pravidel

Daniil Kvjat u v Austinu | foto: Red Bull Content Pool

Daniil Kvjat žádá po FIA objasnění pravidel poté, co ho dle jeho domnění neprávem komisaři potrestali za kolizi se Sergiem Pérezem krátce po startu Velké ceny Spojených států.

Kvjat zezadu narazil v 11. zatáčce prvního kola do Force Indie mexického soupeře, čímž jej roztočil. Naštvaný Pérez v rádiu hned po kontaktu sprostě nadával, Rusa označil za "zk*** idiota."

Komisaři se na celou situaci podívali a Kvjatovi udělili 10 trestných sekund, které si odpykal při své zastávce v boxech, a 2 trestné body (za posledních 12 měsíců ji má už 7).

Jenže pilot Toro Rosso si stěžuje, že podole nových pravidel, která byla po předchozích Verstappenových manévrech o víkendu přijata, je naopak vinný právě Pérez, protože se v brzdné zóně bránil příliš agresivně a změnil v ní směr.

"Změnili pravidla - nemůžete při brzdění měnit směr, a podle mě [Pérez] přesně to udělal. Ten přísný trest jsem nečekal. On se tvrdě bránil a my jsme za to zaplatili," tvrdí Kvjat.

Daniil Kvjat dojel v Austinu nakonec 11., na body mu chybělo 24 sekund; Pérez skončil osmý | foto: Pirelli

"On se 10 metrů přede mnou pohnul a dostali jsme se do smyku. Zničilo to jeho i můj závod, ale nevytvářejme pravidla, která pak nevynucujeme. Chci nějaké objasnění, protože tohle pravidlo mi momentálně není jasné. Vypadalo to na velmi agresivní obranný manévr, ale podle starých pravidel by byl OK.

Budu si muset pečlivě prohlédnout videa, to je však můj prvotní pocit. Promluvím si s Charliem a možná svůj názor změním, protože Charlie má dobrá vysvětlení, takže uvidíme," pokračuje jezdec Toro Rosso, který v závodě na rozdíl od svého týmového kolegy na body nedosáhl.

Vůz měl po celou dobu pod kontrolou, s čímž Pérez nesouhlasil: "Při brzdění šlo o tvrdý náraz zezadu od Kvjata, který udělal chybu a který se přiřítil, aniž by měl auto pod kontrolou. Najednou jsem byl poslední a s hodně poškozeným vozem."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy