Potrestáno Ferrari a Magnussen, Dánův prohřešek vyvolává jisté dohady

Magnussen měl silný závěr závodu, bohužel bojovnost přehnal | foto: Renault Sport F1

AUSTIN: S určitým zpožděním se měnilo pořadí Grand Prix USA, ale nikoli na pátém a šestém místě, jak by se dalo očekávat, ale těsně za bodovanými příčkami. Pořadatelé si vzali na paškál předjížděcí manévr Kevina Magnussena.

Kevin Magnussen přešel v poslední části závodu na superměkké pneumatiky a začal si probíjet cestu vpřed. Ve 47. kole zdolal svého týmového kolegu, o tři kola později se dostal před Ericssona. Pak už byl před ním Daniil Kvjat. Magnussen zvolil obvyklý způsob, na dlouhé rovince mezi zatáčkami 11 a 12 se pokusil ruského pilota předjet s využitím DRS, ale do zatáčky najeli bok po boku, Magnussenovi nevyšla snaha Kvjata ubrzdit a musel zvolit jako nouzové řešení výjezd mimo trať. Ovšem s tím, že se na ni vrátil před vozem Toro Rosso.

Komisaři se po závodě na tento manévr zaměřili a výsledkem bylo potrestání Magnussena penalizací 5 vteřin. "Vůz se startovním číslem 20 opustil trať v zatáčce 12 a tím získal trvalou výhodu," znělo jejich zdůvodnění výše uvedeného trestu. Protože k tomuto manévru došlo v 53. kole a oba piloti již v té době měli jeden okruh ztrátu, Magnussen po penalizaci klesl zpět na 12. místo právě ve prospěch Kvjata. Za incident byl rovněž potrestán udělením dvou trestných bodů, takže má na svém kontě celkově čtyři. 

Maurizio Arrivabene má důvod promluvit svým mechanikům do duše | foto: Scuderia Ferrari

Zvláštní na celé situaci je fakt, že pokud odhlédneme od situace mezi Alonsem a Massou, za níž žádný trest nepadl, tak dvojnásobný mistr světa předvedl v posledním kole právě v zatáčce 12 prakticky identický manévr, když se pokoušel předjet Sainze jr. na brzdy a rovněž musel vyjet mimo trať. Vrátil se na ni také před svým soupeřem, ale tento manévr nějak záhadně komisařům unikl. 

Nikoli však počínání Kimi Räikkönena, nebo lépe řečeno týmu Ferrari. Zastávka v boxech na konci 38. kola skončila fiaskem, protože Kimi dostal pokyn k odjezdu z boxového stání, ale neměl ještě správně nasazené pravé zadní kolo. Dojel za výjezd z boxů, poté využil spádu trati a sjel zpět k boxům týmu Haas, kde svůj vůz odstavil. Za to však tým Ferrari potrestán nebyl, pokutu 5000 euro dostal za špatnou práci v boxech, konkrétně nebezpečné vypuštění pilota na trať. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy