Proč se Bottas nedostal do třetí části kvalifikace? Těch chyb bylo více

Valtteri Bottas v kvalifikaci v Malajsii | foto: Williams F1 Team

Vyhrocený souboj mezi týmy Force India a Williams o čtvrté místo pokračuje. Piloti obou stájí jsou si vědomi, že v konečném důsledku mohou rozhodovat i maličkosti, proto třeba u Williamsu želí promarněné příležitosti v prostřední části kvalifikace.

Valtteri Bottas připouští, že se mohl dostat do Q3, protože na svého rivala Péreze ztrácel skutečně minimálně, pouhých 0,039 vteřiny. Jako jednu z příčin uvedl chybu ze své strany, protože nedokázal přejít na kvalifikační režim motoru v pravý čas. Když se k tomu přičtou ještě další drobné nedostatky v rychlém kole, nelze se divit, že Fin skončil na prvním nepostupovém místě v Q2 a jeho mexický soupeř se protáhl do závěrečné části, ve které nakonec skončil sedmý.

Bottas si přitom nepřipouštěl žádné potíže a byl přesvědčen, že jeho vůz je dostatečně připraven na postup do Q3. O to víc si vyčítal vlastní chybu, která ho v rozhodující chvíli připravila o onen niterný rozdíl.

"Myslím, že naše tempo bylo dostatečné, abychom se vyrovnali Force Indii, takže teoreticky bychom s nimi mohli v Q3 bojovat na stejné úrovni. Ale v Q2 jsem v zaváděcím kole udělal chybu. Přepnul jsem motor do kvalifikačního režimu o něco později, takže jsem na začátku rovinky neměl dostatečnou rychlost. Řeč je o několika setinách vteřiny, ale i ty mohou hrát roli. Ani samotné kolo nebylo perfektní, moc dobře vím o některých nedostatcích tam a tam - ve střední pasáži bylo auto nedotáčivé, hlavně v zatáčkách šest až osm. Také v zatáčce 2 jsem nebyl schopen trefit apex podle svých představ. Takže pak bylo poněkud obtížnější dostat se na maximální výkon. Měl jsem pocit, jako by vyváženhí auta nebylo dobré, nebylo rozhodně perfektní, takže ani jedno z mých kol nepatřilo mezi ta nejlepší. Myslím, že na Q3 jsem určitě měl," zhodnotil své vystoupení v kvalifikaci Bottas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy