Jak mám tomu autu věřit? soptil po kvalifikační nehodě Grosjean

Romain Grosjean si na svůj vůz hodně stěžuje | foto: Haas F1 Team

Tým Haas si určitě minimálně tréninky a kvalifikaci v Singapuru za rámeček nedá. Problémy s vozy se do jisté míry povedlo do dnešního dne vyřešit, ale vše vyústilo v nepříjemnou nehodu Romaina Grosjeana v deváté zatáčce okruhu Marina Bay.

Grosjean projížděl poslední rychlé kolo v prostřední části kvalifikace, když se mu v nájezdu do zatáčky 9 vůz sklouzl bokem z dráhy a poté následoval náraz do bariéry. Francouzův vůz utrpěl škodu především v zadní části, Grosjean se z kokpitu vysoukal sám, ale byl zjevně otřesen a podle radiové komunikace hned po nehodě i rozladěn, protože dle vlastních slov vůbec netušil, co se přihodilo. Což potvrdil i v oficiálním prohlášení, které uvádíme v tradičním přehledu sdělení pilotů a týmu po kvalifikaci.

Francouz se později ještě rozpovídal a především byl cítit jeho rostoucí vztek. "Moje důvěra je v pr**li! Blíží se nule... Když se auto jednou ve velké rychlosti roztočí a podruhé chytí smyk při brzdění, jak mám tomu autu věřit? Prohlížíme data, co se asi stalo, provádíme kontrolu vozu po nehodě a zkoumáme stupeň poškození, doufám, že v závodě bude prvních pár kol v pořádku a pak budu moci jet naplno. Rozhodně ale v úvodu nebudu útočit. Prvních pár kol je pomalejších než obvykle, doufám, že poté snad opět získám ztracenou důvěru," popisoval své pocity Grosjean.

"Právě jsem si prošel data a uvažuji »OK, brzdil jsem o 15 metrů později, jen o 15 metrů«, ale to není jako kdyby mi mé tělo říkalo »tady je brzdný bod, tady je poslední limit«, to vypadá, jako kdybych potřeboval pomoc v každé zatáčce. Nebyla ani jedna, kde bych byl opravdu rychlý," vysvětloval dále Grosjean.

Francouz rovněž prohlásil, že by chybné nemělo být přímo šasi VF-16, pouze změna nastavení byla neúčinná. "Na začátku roku se s podvozkem přihodilo něco špatného, neumím to přesně popsat, ale v některých zatáčkách auto prostě nesedělo. Pár jich bylo dobrých, další zase strašné, ale ne stejné, jednou to byla třetí, pak desátá a potom dvaadvacátá. Prostě potíže nejsou pokaždé na stejném místě. V závodě se budeme muset snažit, aby se pokud možno všechno vyřešilo," doufá Grosjean.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy