Sainz nechápe výkonnostní propad Toro Rosso, starým motorem to není

Carlos Sainz s vozem Toro Rosso STR11 | foto: Red Bull Content Pool

Carlos Sainz mladší přiznává, že nad ztrátou konkurenceschopnosti Toro Rosso visí otazníky. Trápení svého týmu nepřisuzuje nedostatku výkonu loňské pohonné jednotky Ferrari.

Italská stáj začala sezónu s ambicí skončit do pátého místa v šampionátu konstruktérů, po Velké ceně Belgie ale klesla ze šesté příčky na sedmou za McLaren. Sainz letos potřetí nedokončil závod a jeho týmový kolega Daniil Kvjat dojel až jako čtrnáctý, proto ve druhém podniku po sobě nezískali ani bod.

Toro Rosso vědělo, že to v s přibývajícími závody budou mít těží, protože jako jediní nastupují s rok starou pohonnou jednotkou, kterou Ferrari už nevyvíjí, zatímco soupeři se těší z neustálých novinek zvyšující výkon a efektivitu jejich motorů. Nad Hondou přesto mají v počtu koní znatelně navrch a ke zlepšení nepomáhají ani novinky.

Nový aerodynamický balík, který před letní přestávkou přivezli do Německa, podle Sainze předpokládaný pokrok nepřinesl: "Samozřejmě máme omezení na straně pohonné jednotky, ale to jsme čekali a připravovali se na to. Na Hockenheim jsme přivezli vylepšení, abychom kompenzovali výkon, který ztrácíme, jenže to vypadá, jako by nám to od Maďarska nefungovalo tak, jak by mělo."

Carlos Sainz ztrátu výkonnosti nechápe | foto: Red Bull Content Pool

"Momentálně v týmu panují otazníky nad tím, proč nedosahujeme pokroků ve výkonnosti. Hockenheim pro nás neměl být tak náročnou tratí, opravdu byl podobný tomu tady [Belgii]. Koukáme na data a vidíme, že v zatáčkách nepodáváme takové výkony, jako jsme podávali. Tým to prošetří a snad přijde s řešením," doufá španělský mladík.

Nový aerodynamický balík zahrnoval novou podlahu, přední křídlo a brzdové kanálky. Zdá se však, že Toro Rosso z nich na trati nedokáže dostat potřebnou výkonnost: "Já ten balík vůbec neobviňuji. Může to být něco, co nedokážeme rozpoznat v datech."

Nový aerodynamický balík mnoho výkonnosti nepřinesl, spíše naopak | foto: Red Bull Content Pool

"Stejným způsobem, jako nikdo nerozumí pneumatikám Pirelli, tak to může být velmi náročné zjistit i s aerodynamikou auta. Takže to nebudu vůbec klást za vinu tomu balíku, musíme se ale na něj podívat, protože v posledních dvou závodech jsme přišli o spoustu výkonnosti," připouští Sainz.

Jeho týmový kolega Kvjat k tomu dodal: "Z mé strany nemám vysvětlení, a pokud jde o inženýry, ti mezi závody mají opravdu málo času. Udělají ale maximum, aby to analyzovali a s něčím přišli. Obvykle jsme dokázali něco z rychlosti na rovinkách získat v zatáčkách, ale teď neustále všude ztrácíme trochu."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy