Brawn Allisona u Ferrari nenahradí. Vettel váhá, krize trvá

Kimi Räikkönen při posledních sezónních testech v Silverstone | foto: Pirelli

Bývalý šéf týmu Ross Brawn se nehodlá vrátit do Maranella, kde podle italského tisku končí technický ředitel James Allison, jenž se po náhlé smrti své manželky chce vrátit do Velké Británie.

Média spekulovala nad návratem Brawna kvůli jeho výroku "nikdy neříkej nikdy" pro britskou televizi, nic takového ale nenaznačil. Spíše naopak - uvedl, že je se svým životem nyní spokojený a že se už F1 naplno věnovat nehodlá. Ferrari Rosse sice neoslovilo, ale sám uvedl, že by je odmítl.

Podle Gazzetta dello Sport prožívá Ferrari "noční můru uprostřed léta." Prezident Sergio Marchionne uspořádal v Maranellu několik krizových schůzek a je více angažován do rozhodnutí závodního týmu. K Jamesovi Allisonovi již nemá takovou důvěru, a podle listu je po smrti své ženy i přes smlouvu na dva roky na cestě zpět do Británie, aby byl blíže svým dětem. Tam by mohl působit u Renaultu, ze kterého do Itálie přišel.

James Allison touží po návratu domů do Británie | foto: Scuderia Ferrari

Celá situace je o to nepříjemnější, že týmy teď mají plné ruce práce - nejen s letošními vozy, ale také s přípravami monopostů pro rok 2017, kdy dojde k velkým technickým změnám. Tento projekt vede hlavní konstruktér Simone Resta, jenž po Allisonovi dočasně převzal i další kompetence.

Kandidátem na jeho místo se tak stává technický ředitel Toro Rosso James Key. Tomu se však do Maranella kvůli úzkým vazbám na Red Bull a dobrým vyhlídkám rakouského týmu moc nechce.

Navíc Sebastian Vettel, jenž příští rok zahájí třetí a dle současné smlouvy poslední rok v rudém týmu, žádá záruky, že se výkonnost týmu zlepší, jinak o prodloužení nechce jednat.

Prezident Marchionne si po neuspokojivých výsledcích přišel více posvítit na závodní tým, dočkáme se dalších překvapivých změn? | foto: Scuderia Ferrari

Řešením pro Ferrari by mohlo být otevřít konstrukční oddělení v Británii, kde je dostatek zkušených inženýrů, kterým se do Itálie nechce stěhovat. To však současný prezident Marchionne odmítá - ten chce mít vše na jednom místě v Maranellu. Vzhledem k tomu, že se nyní více zajímá o chod týmu a změny uvnitř, bychom se brzy mohli dočkat dalších velkých překvapení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy