Palmer: Omezení radiokomunikace? Hamiltona bych pokutoval

Palmer omezení radiokomunikace vítá | foto: Renault Sport F1

Evropská Grand Prix a problémy Lewise Hamiltona s nastavením režimu motoru rozpoutala velkou debatu o využití radiokomunikace. Dokonce se začalo volat po revizi jejího omezení, které bylo vyhlášeno před touto sezónou.

Lewis Hamilton se v Baku po dvanáct kol snažil přijít na správný režim své pohonné jednotky, přičemž s ohledem na nová pravidla radiové komunikace mu tým nemohl poskytnout žádné použitelné vodítko, protože by se prohřešil proti daným zákazům. Obhájce titulu skončil pátý a po závodě si stěžoval, že šlo o nebezpečný manévr, když v rychlosti kolem 360 km/h musel manipulovat s ovládacími prvky na volantu.

Hamilton vyzval, aby výrazné omezení radiové komunikace bylo znovu projednáno řídícím sportovním orgánem FIA. V jeho požadavku ho podpořili bývalí mistři světa Sebastian Vettel a Fernando Alonso, kteří zákaz komunikace označili jako "vtip". 

Lewis Hamilton by měl za své jednání v Baku platit pokutu, tvrdí Palmer | foto: Daimler AG

Zcela odlišný názor než slavnější krajan má syn bývalého pilota F1 Jolyon Palmer. Jeho otec Jonathan Palmer, mimochodem vystudovaný lékař, jezdil v F1 v letech 1983-1989, takže Jolyon do jisté míry může porovnávat. "Omezení radiové komunikace je dobré. Někteří lidé nevědí, jak změnit mód a proto jsou pomalejší. Pokud víte, co se s vaším vozem děje, máte jistou výhodu. Opravdu si myslím, že to je pro F1 dobrou věcí. Musíte myslet mnohem více na to, co se s vozem děje. Inženýři mohou vždy vidět, když něco není v pořádku, ale nemohou vám říci, oč jde. Mohou jen něco naznačit tak, abys to pochopil, ale nesmějí udat, co je nutné změnit. V opačném případě jsou piloti jako roboti, kterým inženýři všechno nařídí!Lewis by za své chování v Baku a nesprávné nastavení zaplatit pokutu," prohlašuje Palmer.

U Mercedesu se s nastavením motoru poněkud potýkají, ostatně jejich široce debatovaná kolize v Grand Prix Španělska byla rovněž důsledkem špatného nastavení motoru, což při výjezdu ze zatáčky 3 vedlo k následné kolizi, protože Rosberg nemohl využít plně výkonu své pohonné jednotky.

"Vše je mnohem více variabilní. V Barceloně měl Nico nesprávné nastavení, Lewis byl rychlejší a pak se srazili. Neznám dopodrobna všechny detaily, ale děsí mě představa, že by podle předchozích pravidel někdo upozornil na špatné počáteční nastavení a tím ho zneutralizoval. Měli bychom Mercedesy na prvním a druhém místě a taky nudný závod. Myslím, že většina pilotů omezení akceptuje jako dobrou věc. Opravdu to není složité, většina věcí, které děláme, jsou záležitostí rutiny," dodává Palmer.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy