Přijde Honda v roce 2017 se zcela novým konceptem motoru?

Motor Hondy | foto: Honda

Honda zvažuje možnost, že by se příští rok, kdy budou uvolněna pravidla pro vývoj pohonných jednotek, vydala zcela odlišným směrem, než kterým se ubírala doposud, a okopírovala některá řešení Mercedesu. Rozhodnutí ale podle Jusuke Hasegawy ještě nepadlo.

Od svého návratu do Formule 1 v sezóně 2015 Honda v oblasti výkonu notně zaostává za svými soupeři. Oproti loňsku zlepšila svou spolehlivost, ale na rovinkách je její deficit stále velký. McLaren proto nemůže nasazovat některé díly tzv. "špinavé" aerodynamiky, které umožňují zvýšit přítlak, ale za vyššího nárůstu odporu. Místo toho spíše volí kompromisy kvůli tomu, aby moc neztrácel na rovinkách.

Jakýkoliv pokrok jeho motorového partnera stále brzdí žetony potřebné pro vývoj pohonné jednotky. Honda po nich letos sáhla poprvé až minulý týden před závodem v Kanadě, k dispozici jich má už jen 12. Nebýt nich, možná by se jim podle Hasegawy ještě v sezóně 2016 podařilo dostihnout Ferrari. Od příštího ročníku ale systém žetonů bude zrušen, proto nyní analyzují různé přístupy.

"To je ten jen největší problém pro management, na co se ve vývoji zaměřit. Protože v něm nejsou omezení, tak v současné době zkoumáme nápady a koncepty vnitřního spalování, proto je úplně jiný. Ale ještě jsme se nerozhodli, kterým směrem se vydáme nebo který koncept nasadíme. Je to ve stavu výzkumu," objasňuje Hasegawa.

Fernando Alonso skončil v Kanadě těsně za body, McLaren s Hondou mají na čem pracovat | foto: McLaren

Je tedy možné, že uspořádání pohonné jednotky Hondy bude příští rok zcela odlišné? "Je možné, že to bude jiné, ale ještě jsme se nerozhodli." Zatím se stále soustředí na vývoj letošního motoru.

Po nasazení nového turba chystá další novinky, Hasegawa ale o detailech nechce hovořit: "Samozřejmě, že vždy usilujeme o další vylepšení. Ještě nejsme připraveni to oznámit, ale dříve či později se zaměříme na další úpravu motoru. Na stolici je to tak tak."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy