Todt: Dominance je součástí motorsportu

Dominance Mercedesů je v motorsportu přirozeným jevem, míní Todt | foto: Pirelli

V době, kdy rostou snahy o vyrovnanější a zajímavější šampionát, který se pro mnohé po nadvládě Mercedesů stal méně zajímavý, přichází se zajímavým názorem prezident FIA Jean Todt, který převahu jednoho týmu označuje za běžný prvek v motorsportu.

Sedmdesátiletý Francouz se domnívá, že dominance, které si v současné době užívá Mercedes, není nic výjimečného a v automobilových závodech vždy existovala. 

"Vždy mě zajímalo, zda lidé mají selektivní paměť. Dominance v motorsportu nebo dokonce ve sportu obecně, tvoří pouze jejich část. Před padesáti lety vládl Colin Chapman a Jim Clark na Lotusu, pak jsme zažili kralování Williamsu, nadvládu McLarenu, převahu Ferrari a poté Red Bullu, teď je to tedy dominance Mercedesu. Namísto komentářů o převaze jednoho týmu bychom měli podněcovat ostatní, aby vynaložili veškeré úsilí vedoucí k likvidaci náskoku těch, co mají navrch, a snaze je porazit," naráží Todt na snahy Ecclestonea uměle různými opatřeními (například přesuny na startovním roštu) oslabit tým s převahou, spíš by měla být vytvořena platforma, aby zbytek pole německou automobilku mohl dohnat.

Dieter Zetsche si přeje vyrovnaný šampionát | foto: Daimler AG

Mají tomu napomoci pokusy revitalizovat F1, což přináší rozsáhlé změny pro rok 2017 v oblasti aerodynamiky i mechanických úprav, aby vozy byly především rychlejší. Navzdory několikerým vyjádřením Toto Wolffa, že vlastně žádné úpravy potřeba nejsou se šéf koncernu Mercedes-Benz Dieter Zetsche vyslovil pro mnohem vyrovnanější šampionát F1.

"Rozhodně by takový měl být. Líbí se mi, když se rozdíly srovnávají. Jak už jsem řekl před začátkem sezóny, chtěli bychom šampionát vyhrát v posledním závodě o jediný bod," vyslovil Zetsche své přání v rozhovoru pro britský Channel 4.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy