ANALÝZA: Rosberg dominoval ve třetím sektoru, Vettel s Ferrari 339 km/h

Nico Rosberg v Soči | foto: Daimler AG

SOČI - NEJRYCHLEJŠÍ SEKTORY A MAXIMÁLNÍ RYCHLOSTI KVALIFIKACE; Co bližšího o výkonnosti pilotů vypovídá bližší pohled na nejlepší sektory a nejvyšší rychlosti kvalifikace v Rusku? Jaké strategie můžeme očekávat v zítřejší velké ceně?

První sektor obsahuje dlouhou rovinku se zatáčkou č. 1, kterou piloti projíždějí naplno. Na jejím konci se nachází místo nejprudšího brzdění a dlouhá třetí levotočivá zatáčka, kde na piloty po 5 sekund působí přetížení 3,2 G.

Po dalším zpomalení do čtvrté zatáčky začíná těsně před pátou zatáčkou druhý sektor. Ten končí zajímavou pasáží, kde havaroval Sainz: piloti musí do pomalé třinácté zatáčky brzdit v levotočivé dvanácté s natočenými koly.

Nejkratší a nejpomalejší třetí sektor obsahuje pravoúhlé pomalé zatáčky bez možnosti předjíždění. Důležitý je správný nájezd na cílovou rovinku, v zatáčce č. 18 proto piloti často bojují s přetáčivostí, když se snaží začít co nejdříve přidávat.

Více technických informací o okruhu v Soči najdete zde.

Rosberg to měl dnes díky poruše MGU-H svého týmového kolegy opět snadnější. V Q3 se sice jako jediný nezlepšil a nedal dohromady čisté kolo, přesto byl ale ve všech sektorech nejrychlejší (i když v tom prvním o pouhou tisícinu vteřiny) a získal 24. pole position své kariéry, čímž se vyrovnal Nikimu Laudovi a Nelsonovi Piquetovi, sr. Nico byl skvělý zejména v posledním technickém sektoru s pomalými zatáčkami, a jasně překonal dosavadní rekord z minulého roku (1:37,133 min, tj. o 1,696 s rychleji).

V Q3 se podařilo poskládat nejlepší sektory do jednoho kola pouze Massovi, tentýž kousek se pak už povedl (v Q2) pouze Hamiltonovi, který byl po kvalifikaci velmi zklamaný, s technikou žel nic nezmůže. Mercedes nyní bude muset prošetřit, zda šlo o stejnou chybu jako v Číně, nebo jsou příčiny různé, což by bylo ještě horší.

Ferrari dnes na Mercedes zdaleka nemělo, ztrátu nepomohl snížit ani nový motor, do kterého investovali v Maranellu 3 žetony. Stříbrné šípy také nespí a pomocí 2 žetonů vylepšili palivový systém. Vettel na Rosberga ztrácel kolem 8 desetin, Räikkönen ještě více. Oba budou spoléhat na vydařený start, Sebastian se díky penalizaci a propadu na sedmé místo dostane na čistou stranu roštu.

Pohled na prvních osm míst dle rychlostí na speed trapu nás nenechá na pochybách, kdo má v Soči, která je velmi citlivá na počet koní, nejvýkonnější motor - všechny pozice obsadily vozy poháněné Mercedesy, přičemž nejvyšší rychlost na konci cílové rovinky zaznamenal Harjanto - 333 km/h. Tomu ale schází přítlak v zatáčkách, proto mu patří až předposlední místo.

O něco vyšší rychlosti než na speed trapu dosahují piloti na konci druhého sektoru v další DRS zóně. Vettel zde více ždímal dodatečný výkon ze systému pro rekuperaci energie (ERS) a dosáhl 339 km/h. Ferrari v oblasti výkonu na Mercedes stále ztrácí.

Button dnes zvolil o něco méně přítlaku než Alonso a Renaulty, což mu pomohlo na rovinkách a tento kompromis se mu vyplatil i z pohledu času na kolo. Honda - byť se oproti loňsku zlepšila o více než 8 km/h - na francouzského výrobce stále ztrácí.

Na postup do Q3 to dnes žel opět nebylo - byť Jensonovi scházelo jen 95 tisícin sekundy. Oba se s Fernandem trápili s nedotáčivostí během svých posledních ostrých kol - zřejmě vlivem klesajících teplot asfaltu, s čímž se trápily také některé další týmy. McLaren přivezl několik novinek včetně nového předního křídla a bočnicových panelů a od Činy se opět zlepšil, stále mu ale chybí pár desetinek. Zítra spoléhá na jízdu v závěsu s aktivovaným DRS, jinak bude muset tvrdě šetřit palivo.

Pneumatiky a strategie
Očekává se, že zítra budou týmy preferovat jednozastávkovou strategii, protože hladký asfalt poskytuje nízkou přilnavost, díky které jsou opotřebení a degradace na velmi nízkých úrovních, což umožňuje protáhnout stinty. Z tohoto důvodu jsme v kvalifikaci, jak piloti zahřívali pneumatiky 2 kola. Je nepravděpodobné, že by někdo sáhl po středně-tvrdé směsi. Super-měkká je o téměř sekundu rychlejší než měkká směs.

Z pohledu celkového času závodu není moc velký rozdíl v tom, jestli budou piloti začínat na super-měkkých či měkkých gumách. V případě startu na super-měkkých se jako ideální jeví přezutí v 18. kole, pokud na startu obují měkké, pak v 35. kole.

Některé týmy možná vsadí na dvozastávkovou strategii, která je sice o něco rychlejší, jenže tím riskují jízdu v provozu. U této varianty vychází nejlépe start na super-měkkých pneumatikách s přezutím na měkké v 12. a v 32. kole.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy