F1 v praxi: Aerodynamici Williamsu vyvinuli nový typ golfové hole

Jiskření v závodě v Bahrajnu | foto: Williams F1 Team

Golf a F1 toho na první pohled nemají mnoho společného. Nicméně Williams se zabývá i tímto sportovním odvětvím. Technologie z F1 často našly využití i v praxi.

Inženýři v Grove si vypůjčili technologii a pokročilé slitiny z F1 a za pomoci Venturiho tunelů a mikrokřídel pomohli vyvinout golfové hole, které mají být při odpalu mnohem rychlejší.

"U Williamsu je 200 aerodynamiků a mnoho z nich hraje golf, takže snaha o zlepšení hry a zrychlení odpalu není žádným překvapením. Přinášejí do golfu cit pro detail a jedinečné technologie," cituje deník Times Ricarda Galia, výkonného ředitele společnosti Williams Racing Golf.

Za sadu golfových holí vyrobených Williamsem na míru prý zaplatíte více než 135000 Kč. Největší úspěch mají na Blízkém a Dalekém východě.

Žádný z účastníků víkendového Masters v Augustě prý tyto hole nepoužil, avšak Gali věří, že je to jen otázka času. "Čísla dokazují, že fungují. Nic jiného se ani od týmu Formule 1 nedá očekávat," komentoval situaci.

Není to však zdaleka poprvé, co byly ve sportu použity technologie z F1. Vzpomínáte například na zimní olymijádu v Soči, kde skeletonistka Lizzie Yarnoldová, získala zlato na sáních navržených McLarenem? Jejich inženýři také pomáhali při vývoji vybavení pro britské kánoisty, veslaře či jachtaře pro olympiádu v Londýně. Je třeba dodávat, kde se potom umístili? 

Ani zde však pronikání F1 do jiných odvětví či každodenního života zdaleka nekončí. Existuje například elektronický vozík, protiskluzové boty, mrazáky v supermarketu či rybářský vlasec s průřezem hvězdy inspirovaný technologiemi či aerodynamikou F1.

A například před pár lety podle BBC lékaři z nemocnice Great Ormond Street v Londýně kontaktovali týmy Ferrari a McLaren. Chtěli se přiučit ze spolupráce mechaniků při zastávkách v boxech, kterou byli ohromeni. Analyzovali společně videozáznamy ze závodu a z operačního sálu a snažili se pochopit, jak by mohl být proces účinnější a méně náchylný k chybám. A pomohlo to prý zmírnit komunikační a technické chyby o 40 %. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy