Ecclestone bez úcty k tradicím. Monzu by mohlo nahradit Las Vegas

Monza se může o statut Grand Prix vážně obávat | foto: Williams F1 Team

Je to stále obehraná písnička - tradiční trati a země postupně mizí z kalendáře F1 a na jejich místa se derou finančně výhodní pořadatelé. Od roku 2009 zmizela Grand Prix Francie, mnohem déle se nejezdí v Holandsku, loni chyběl závod v Německu.

Jak se zdá, ohrožena je i Grand Prix Itálie a ani Britové si svou pozicí nemohou být jistí. Objevují se hlasy, které Ecclestoneovi vytýkají, že chce z F1 udělat americko-asijské mistrovství. Ecclestone se však k dané kritice staví pragmaticky.

"Monza má smlouvu na tento rok, takže se na ní pojede. Příští rok, to je otázka. Nemyslím si, že je nutné mít italskou Grand Prix. Kdysi mi někdo řekl, že je divné mít Formuli 1 bez závodu ve Francii, ale jde to," vyjádřil se pětaosmdesátiletý patricharcha F1 pro Daily Mail. Zároveň naznačil, že organizátoři v Las Vegas by se mohli dostat do kalendáře F1, možná právě na úkor věhlasné Monzy. "Vegas by bylo skvělé!" Vůbec v tomto směru nekomentoval alternativu, že by se Grand Prix Itálie jela v Imole, se kterou ještě loni intenzivně jednal.

V americkém městě hazardu, jak se Las Vegas říká, už se dvakrát závod F1 jel, a sice na obřím parkovišti hotelu Caesar Palace, kde byla vystavěna pomocí betonových zátarasů trať. Dvakrát se tu rozhodovalo o titulu mistra světa (1981: Reuteman vs. Piquet, 1982: Watson vs. Rosberg), potřetí už pořadatelé oznámili nezájem kvůli finančním problémům. 

Ecclestonea evidentně netrápí ani velký počet závodů, i když si je vědom, že nejspíš dosáhl hranice. "Nyní jich máme jedenadvacet. Myslím, že by jich mohlo být ještě víc, ale nemyslím, že to zatím chceme. Je jich dost. Někteří piloti jsou prý vyčerpaní," dodává Bernie.

Ecclestone rovněž dodal, že byla stanovena kupní cena ohledně převzetí F1 mezi dvěma nejmenovanými investory a CVC. "Existují dva lidé, kteří mají o koupi zájem. Přesněji, dva ze zájemců souhlasí s cenou. Je teď jen otázkou, zda CVC bude chtít prodat či nikoli," tvrdí Ecclestone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy