Symonds: Z odkladu změn pravidel budou hodně těžit velké týmy, malé v nevýhodě

Technický ředitel Williamsu Pat Symonds (vlevo) s jezdcem Felipem Massou | foto: Williams F1 Team

Schválení konečné podoby pravidel pro rok 2017 se odsunulo na konec dubna. Z toho budou podle technického ředitele Williamsu, Pata Symondse, těžit velké týmy s rozsáhlejšími zdroji, malé se naopak dostanou do nevýhody.

Komise F1 na svém posledním zasedání posunula konečný termín schválení nových technických pravidel na 30. dubna, což Symondse nepotěšilo: "Kdybychom se 29. února rozhodli, jaká budeme mít v roce 2017 pravidla, tak bych řekl: 'No, je už celkem pozdě, ale všichni mají ještě čas na to, aby to zvládli.'"

"Když se to posune na 1. května, pak si myslím, že to poskytne obrovskou výhodu velkým týmům. Mají větší zdroje, pokud jde o peníze i lidi. Takže se dostáváme do bodu, kdy už pravidla nejsou pro všechny stejná. Nebo dopad těch pravidel není stejný pro všechny," upozorňuje technický ředitel Williamsu.

FIA má za cíl schválit pro sezónu 2017 takovou sadu pravidel, která by vedla k vytvoření "více vzrušujících vozů, vyššího přítlaku pro zvýšení rychlostí a snížení času na kolo." Auta díky tomu mají být delší, nižší a širší. Změny se dotknou také rozměrů předního a zadního křídla, rozšíří se i pneumatiky.

"Máme na stole sadu pravidel - aerodynamických pravidel, která jsou OK, ale nic víc. Abych byl upřímný, tak je to momentálně velmi těžké říct, jak to všechno dopadne. Existují různé nápady, pokud jde o to, co je zapotřebí. Já jsem vždy říkal, že mi je jedno, jaká budou pravidla, pokud ale budou pro všechny stejná. A to je to, na čem záleží," dodává Symonds.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy