Marko: Dnešní piloti mají příliš vysoké platy. Lauda nesouhlasí

Piloti Formule 1 | foto: Pirelli

Podle odborného poradce Red Bullu Helmuta Marka dostávají současní nejlepší jezdci Formule 1 příliš vysoké platy.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton či Sebastian Vettel vydělávají všichni přes 720 mil. korun ročně, což je podle Marka přehnané: "Obecně jsou piloti dneška rozhodně přepláceni."

Výše zmíněný pilot McLarenu si ročně přijde až na 960 mil. Kč (40 mil. amerických dolarů) včetně bonusů, základní plat úřadujícího mistra světa z Mercedesu dosahuje údajně 745 mil. Kč (31 mil. dolarů) bez příplatků a čtyřnásobný mistr světa ve službách Ferrari dostává ročně 720 mil. Kč (30 mil. dolarů) plus další odměny. Jeho finský týmový kolega Räikkönen je na 672 mil. Kč (28 mil. dolarů).

"Má to dva důvody. Zaprvé: nyní existuje jen nízké riziko vážného zranění či smrtelného úrazu. A zadruhé: mladí špičkoví talenti, jako je Verstappen či Wehrlein, mohou s těmito vozy snadno ujet po dráze sto kol bez velkého úsilí," vypočítává odborný poradce Red Bullu.

Helmut Marko (vlevo) s jedním z nejlépe placených pilotů - se Sebastianem Vettelem, který před sezónou 2015 přešel z Red Bullu k Ferrari | foto: Red Bull Racing

Přitom to není ještě tak dávno, kdy byly vozy F1 mnohem náročnější na ovládání: "Dříve se musel i Vettel nadechnout, protože nebyl zvyklý na vysoké síly. To znamená, že se s vozy jezdí snadněji a piloti dělají méně," vysvětluje Marko.

Jeho krajan Niki Lauda z Mercedesu s ním ale nesouhlasí: "Piloti nevydělávají příliš. Nesmíme zapomínat, kolik [peněz] F1 každý rok vytváří, a jak moc k tomu jezdci přispívají."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy