Šéfové F1 plánují zavést ochranu hlavy jezdců už od roku 2017

Daniel Ricciardo s Red Bullem | foto: Red Bull Content Pool

Mezinárodní automobilová federace (FIA) sdělila týmům, že chce od příštího roku zavést ochranu hlavy jezdců.

FIA nevidí důvody, proč by mělo dojít k dalšímu prodlení, proto s týmy spolupracuje na dokončení svých plánů. Podle předsedy Asociace pilotů velkých cen (GPDA) Alexandera Wurze jsou s tímto úsilím jezdci spokojeni.

Charlie Whiting minulý týden na schůzce s technickými řediteli oznámil, že FIA chce prosadit návrh nazývaný přezdívaný 'halo.' Jde o zařízení ve tvaru elipsy nad hlavou pilota, které je k vozu připevněno v zadní části kokpitu a pomocí vzpěry před jezdcem.

Týmy byly nyní pořádány o to, aby se zaměřili na detaily zavedení takového řešení. Podle FIA je nejvhodnější - splňuje požadavky bez větších kompromisů v dalších oblastech. Nepomohlo by sice při nehodě Julese Bianchiho, který vlétl pod odklízející bagr, ale způsobilo by významný rozdíl při nehodě Justina Wilsona, který zemřel v IndyCar minulý rok v srpnu.

"Piloti jsou očividně spokojeni s tím, že techničtí zástupci týmů souhlasili s dodatečnou ochranou hlavy od roku 2017 po doporučení jezdců a výzkumu FIA. Nyní vstoupíme do fáze návrhu, kdy piloti musí být otevřeni vůči lehce odlišnému spektru viditelnosti kvůli dodatečné struktuře. Jsem také zvědavý, jak týmy dosáhnou toho, aby nové řešení vypadalo dobře a rychle," uvádí Wurz pro BBC.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 67 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy