Honda: Druhý tým by nám pomohl k rychlejším pokrokům ve spolehlivosti

Pohonná jednotka Honda RA615H | foto: Honda Racing F1

Honda navzdory některým loňským prohlášením měla podle svého sportovního ředitele Jasuhisy Araje na to, aby letos kromě McLarenu poháněla ještě jeden tým. Pomohl by jí rychleji vyřešit problémy se spolehlivostí, výkonnostní stránkou si však není jistý.

Red Bull se loni v zoufalé situaci, kdy byl bez motoru, obrátil i na Hondu s žádostí o poskytnutí pohonných jednotek pro sezónu 2016. Ron Dennis byl ale proti a Araj v listopadu řekl, že na přípravu a zařízení dodávek pro další tým kromě McLarenu je už pozdě.

Honda na to ale podle Autosportu kapacity měla a podle Araje je připravená na to, aby od sezóny 2017 rozšířila řady svých zákazníků: "Vždy jsme otevření vůči dodávkám zákaznickým týmům. Pokud jde o roky 2017 a 2018, pak jsme vždy otevření."

Pokud dostane nějaký požadavek, bude ho konzultovat s McLarenem: "Nemůžu zabíhat do detailů smlouvy, musíme to však prodiskutovat stejně jako u předchozího týmu. Pokud se objeví požadavek nebo budeme přemýšlet o nabídce druhému či třetímu týmu, vždy to budeme otevřeně probírat s McLarenem," uvádí sportovní ředitel Hondy.

Honda by ráda rozšířila počet týmů využívající její pohonné jednotky | foto: McLaren

Loni se trápila se spolehlivostí i výkonností a s McLarenem nasbírala pouze 27 bodů, což stačilo až na 9. příčku v šampionátu konstruktérů. Na otázku, zda by jí spolupráce s druhým týmem pomohla, Araj odpovídá: "Nemyslím si, protože koncept "nulové velikosti" [bočnic] je u McLarenu - Hondy jedinečný."

"Jestli by taková pohonná jednotka fungovala u zákaznického týmu, to nevíme. Jedna věc je ale jistá, kdybychom měli druhý tým - zrychlil by se pokrok ve spolehlivosti. Nevím ale, jak by to bylo s výkonností," dodává Araj.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy