Button: F1 se musí v roce 2017 více zaměřit na mechanickou přilnavost

Jenson Buttton v Mexiku | foto: McLaren

Formule 1 se podle Jensona Buttona musí zaměřit na zvýšení maximální přilnavosti, aby nedošlo ke zhoršení předjíždění. Na velkou změnu v pravidlech od roku 2017 se už těší, protože týmům vzadu poskytne příležitost pro stažení náskoku těch nejlepších.

"Jednou z velkých věcí je to, že si piloti jízdu s autem musí užívat. Když tedy vyrazí s úsměvem na tváři nebo vypadnou z auta, protože je fyzicky náročné a obtížné, pak si myslím, že to fanoušci budou milovat," uvádí s mírnou nadsázkou Button pro Autosport.

"Nyní máme více předjíždění než před 10 lety a všichni říkají, že se jedná o nejlepší léta v F1. Mechanická přilnavost je tedy cestou, kterou se musíte ubírat při hledání času na kolo, protože to nemá dopad na jízdu za sebou," vyjadřuje britský pilot své přání.

"Pokud jde o aerodynamiku, myslím, že nejvíce musí vycházet z difuzoru, protože to je oblast, která nejméně ovlivňuje následující auto," pokračuje Button před velkými změnami, které se ve Formuli 1 chystají před sezónou 2017.

Zastává se šéfů F1, která se podle něj ubírá správným směrem: "Myslím si, že dělají všechno správně. F1 na počátku roku čelila negativní kritice, ale myslím si, že to otáčejí. Kritice opravdu naslouchají. Týmy a FIA chápou, kudy se musí jako sport ubírat, protože se momentálně nenachází v té správné pozici a nabízí spoustu prostoru pro zlepšení."

Button klade důraz na mechanickou přilnavost a přítlak vytvářený difuzorem | foto: McLaren

"O šest sekund rychlejší auta jí v podstatě vracejí zpět do roku 2015. Od roku 2016 budou znít lépe, což je dobré - jde o obrovskou součást sportu. Je to smutné, že znějí tak, jak znějí. Není to nic, co jsem zažíval, když jsem vyrůstal nebo když jsem dorazil do F1. Snad bude zvuk [letos] lepší a myslím, že to sportu pomůže," uvažuje Button.

Doufá, že změna pravidel pomůže jeho McLarenu, aby stáhl náskok Mercedesu po příšerné sezóně 2015, kde se opět spojili s Hondou: "Můžete získat, protože to bude úplně nové pro všechny. Jde o čistý list. Snad to pomůže týmům, které teď nejsou vpředu, aby se dotáhly. Za současných pravidel to je těžké překlenou ztrátu na ostatní."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy