Za kolik koupil Renault Lotus? Cena byla směšná...

Zkusíte uhádnout alespoň řády (v GBP), ve kterých se prodejní částka pohybovala? | foto: Pirelli

Francouzský výrobce vozů se vrací do F1. Renault koupil 90% podíl v týmu s legendárním jménem - Lotusu.

Renault zkraje měsíce definitivně koupil majoritní (90%) podíl v Lotusu za směšnou cenu - 1 GBP. Značka to přiznala v nedávno uveřejněných dokumentech. Stáj se sídlem v Oxfordshire koupil francouzský výrobce osobních vozů krátce před Vánocemi a poprvé od roku 2009 se tak bude v F1 prezentovat opět se svým vlastním týmem.

Renault se z F1 stáhl poté, co byl jeho závodní tým zavlečen do aféry kolem nehody Piqueta mladšího v Singapuru. Paradoxně teď Renault koupil tým, který v roce 2009 prodal. Renault prodal tým v roce 2009 se ztrátou ve výši 118 milionů EUR. Za doby vlastnictví skupinou Genii tým kumulativně vytvořil ztrátu ve výši 184 milionů GBP. 

Bublina kolem týmu praskla letos, když stáj musela čelit několika soudním tahanicím. Dle posledních dostupných informací z účetnictví týmu vzrotly tržby stáje v roce 2014 díky penězům od Pastora Maldonada (PDVSA) o 23 % (na 114,7 milionů GBP). V kombinaci s tvrdými škrty, které tým představil v únoru 2014, klesla ztráta osminásobně na 8,6 milionů GBP.

Výkonný ředitel Genii, Eric Lux, to popsal jako "excelentní finanční výsledek". Během vlastnictví Genii týmu poskytlo půjčky v kumulované výši 98,2 milionů GBP, jen aby se tým udržel při životu. Genii při prodeji týmu Renaultu tyto půjčky odepsalo, avšak stále si drží 10% podíl ve stáji s cílem dosažení zisku.

Jolyon Palmer - nový jezdec týmu Renault | foto: Pirelli

Renault bude mít hlubší kapsy než Genii. Lotus letos obsadil v poháru konstruktérů 6. místo (o 2 příčky lepší než v roce 2014). Tým jezdící na závody je zredukovaný - 93 zaměstnanců bylo propuštěno, což ušetřilo na nákladech dalších 6,8 milionů GBP. 

"Byl zde také dramatický propad ve finančních nákladech, další finance byly ušetřeny restrukturalizací učiněnou v únoru 2014," říká Lux. Podle něj "vede tým rozhovory s několika potenciálními dlouhodobými titulárními sponzory."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy