Rozzlobený Verstappen: Penalizace brání pořádnému závodění

Max Verstappen v ohrožení startu v jedné Grand Prix? Zatím ještě nějaké body k dobru má... | foto: Red Bull Content Pool

Max Verstappen kritizuje systém přidělování trestních bodů, který v F1 panuje. Podle mladíka by tento systém neměl bránit pořádnému závodění.

Podle jezdce Toro Rosso se v F1 rozdává moc velké množství penalizací. To pak brání pořádnému závodění. Podle Holanďana ani fanoušci neocení, když budou jezdci před předjížděcím manévrem zvažovat, jestli do něho jít. "Je to škoda, neměli by nás odrazovat od závodění," říká Max Verstappen.

"Nemyslím si, že by diváci chtěli vidět, jak mám strach někoho předjet, a proto do předjížděcího manévru nepůjdu." Jenže přesně to Maxovi v prvních závodech roku 2016 hrozí. Kvůli velkému množství trestných bodů mu totiž hrozí při dalších prohřešcích v první polovině sezony zákaz startu na jednu Grand Prix.

Zákaz startu v následující Velké ceně přijde automaticky poté, co jezdec za posledních 12 měsíců posbírá 12 trestných bodů. Verstappen, který letos posbíral body za nehodu s Grosjeanem v Monaku a za další dva menší přestupky v Abu Zabí, má na svém kontě zatím bodů 8. 

Nehoda z konce VC Monaka může Maxe ještě jednou mrzet | foto: Scuderia Toro Rosso

Až do konce května 2016 mu ale při spáchání většího prohřešku reálně hrozí zákaz startu v další Grand Prix. "Během prvních závodů budu muset být opatrný. I tak se ale budu i nadále snažit předjíždět ostatní jezdce," slibuje pilot.

I kvuli svému ohrožení požaduje pilot Toro Rosso, aby byla zvážena změna aktuálního systému: "Možná bychom měli popřemýšlet nad úpravou systému trestných bodů nebo automatického zákazu startu. Třeba by to mohl řešit peněžitý trest. Sice to také mrzí, ale je to jiné než zákaz startu. Ten se může negativně podepsat pod kariéru jezdce."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy