Red Bull: dodávka motorů pro rok 2016 zajištěna

Red Bull už v názvu určitě nebude mít Renault, ale motory této značky ho pohánět budou | foto: Red Bull Content Pool

Měsíce nejistoty a dohadování jsou u konce. Red Bull dnes, tedy v pátek 27. listopadu 2015 potvrdil, že smlouva na dodávky motorů pro rok 2016 je skutečností. Potvrdil to šéf týmu Christian Horner.

"Mohu vám sdělit, že na příští sezónu F1 máme dohodu o dodávkách motorů, která bude v nejbližších dnech potvrzena. Půjde o vývojovou formu, paradoxně tedy to, oč jsme se snažili už před 12 měsíci," informoval Horner o uzavření dohody. Má jít o pohonnou jednotku v režii Renaultu, s jejímž vývojem bude pomáhat Švýcar Mario Illien. To ostatně deklaroval už na počátku tohoto měsíce generální ředitel Renaultu F1 Cyril Abiteboul.

"Musíme využít veškerou energii a zdroje, které máme k dispozici. Ve své podstatě mě až tak nezajímá, jak se k výsledkům dopracujeme - my je prostě musíme mít. Tečka! Nemáme povinnost Illiena přijmout, ani se zabývat vzestupem či poklesem Red Bullu. Z naší strany je nutné najít co nejrychlejší řešení," vysvětlil Abiteboul záměry automobilky i účast Illiena v projektu.

Předpokládá se, že detailnější údaje o motoru pro Red Bull budou následovat poté, co Renault dokončí svůj dlouhodobý plán v F1, jehož hlavním bodem je prezentace vlastního továrního týmu. Tím se opět dostáváme k další "neverending story" týkající se převzetí Lotusu ze strany francouzské automobilky. Ve hře jsou v tomto případě i debaty s Bernie Ecclestonem ohledně zvýšejí příjmů z komerčních práv.

Pořád je tu tedy eventualita, že pokud tato finanční otázka nebude uspokojivě zvládnuta, může Carlos Ghosn na semaforu směrem F1 rozsvítit červenou a Renault F1 v příští sezóně neuvidíme. Takové varovné hlasy se ozvaly i na setkání Komise F1, které proběhlo v tomto týdnu. Podle odborníků by však případná neúčast vlastního týmu Renaultu v F1 neměla ohrozit dodávky agregátů pro Red Bull.

Značně by to ale zkomplikovalo další působení Lotusu, protože tým má stále větší finanční potíže, které kromě několika předchozích případů v Abú Zabí skončily pozdním příjezdem do místa konání závodu (čtěte zde). Jak uvedl majitel týmu Gerard Lopez, problém s Ecclestonem a FOM by mohl být klíčovým bodem ohledně převzetí stáje Renaultem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy