Force India chce v roce 2016 porazit Williams. Co bylo klíčem ke zlepšení?

Nico Hülkenberg v Brazílii | foto: Sahara Force India

Zástupce šéfa Force Indie, Bob Fernley, si se svým týmem v příští sezóně dává za cíl porazil Williams. Vysvětluje, díky čemu dosáhli velkého pokroku.

Indická stáj letos dosáhla největšího úspěchu ve své sedmileté historii, když v šampionátu konstruktérů získala páté místo. S jídlem ale roste chuť: příští rok si chce vyšlápnout na Williams, která má na třetím místě před posledním závodem o 133 bodů více.

"Ukazuje to, že jsme dosáhli skutečného pokroku. Naše pohonné ústrojí je zřejmě to nejlepší v oboru, proto si nemyslím, že bychom měli nějaké potíže. A domnívám se, že z pohledu šasi patříme skutečně mezi nejlepší čtyři či pět aut. Udělat další krok do nejlepší čtyřky vyžaduje další pokrok, máme však na to, abychom to už dnes dokázali," uvádí Fernley.

"Musíme zaměřit svůj zrak na to, abychom soupeřili s Williamsem, protože mají podobný rozpočet s podobnými aktivy, i když u nich to jde více do hloubky díky množství investic za ta léta. Chceme se na ně samozřejmě dotáhnout. Myslím si, že ve druhé polovině sezóny jsme z jejich náskoku postupně ubírali," pokračuje zástupce Force Indie pro Motorsport.com.

Nico Hülkenberg v Brazílii předvedl výborný výkon a vybojoval dalších 8 bodů | foto: Sahara Force India

Zlepšení Force Indie díky přesunu do aerodynamického tunelu Toyoty
Co bylo klíčové pro vzrůst jejich formy? Podle Fernleyho byl klíčový přesun aerodynamického programu do zařízení Toyoty v Kolíně nad Rýnem. Zvládnout to je důležité také z pohledu příprav na velké změny v roce 2017.

"Jde o výsledek vylepšení aerodynamického programu v Německu. Myslím, že nyní pozorujete jeho výsledky. Pro nás bylo velmi šťastné to, že jsme k tomu přistoupili minulý rok, protože letos by to bylo velmi těžké vzhledem k novým pravidlům, která přijdou v roce 2017. Správně jsme to načasovali na první polovinu sezóny.

Myslím, že nám to před Abú Zabí poskytuje větší svobodu. Můžete si dovolit během tréninků trochu více testovat a dělat podobné věci. Kdykoliv v prvním a v druhém tréninku testujete, narušujete tím přípravu na kvalifikaci a na závod," vysvětluje Fernley.

Pérez je letos úspěšnějším, na kontě má o 16 bodů více než Hülkenberg | foto: Sahara Force India

Jednání s Aston Martinem pokračují
S pátým místem v poháru konstruktérů souvisí bonus ve výši kolem 1,6 miliard Kč, ještě užitečnější by pro tým byla dohoda s Aston Martinem. "Nemyslím si, že bychom Astonu mohli nabídnout lepší balík. Rozhodnutí je nyní na jejich akcionářích a akcionářích Force Indie," dodává Fernley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy