Ústupek FIA: Vzdáme se alternativního motoru, ale zlevníte na 12 mil. dolarů

V10 motory Ferrari | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

FIA přestane tlačit na zavedení alternativních jednodušších motorů v F1, pokud současní výrobci pohonných jednotek sníží jejich cenu na 12 milionů dolarů (300 mil. Kč) na rok.

FIA chce do F1 přivést od roku 2017 nezávislého výrobce motorů, který by zaručil všem týmům přístup k levné pohonné jednotce, pokud by potřebovali. Pokud tento nápad získá podporu akcionářů F1, pak hodlá prezident FIA Jean Todt vypsat výběrové řízení, ve kterém by mohl najít výrobce poskytujícího motory za 6 - 7 milionů dolarů.

Pak by bylo třeba překonat řadu překážek, které by souvisely se závoděním se dvěma různými motory a otázkou vyrovnání jejich výkonu - současní výrobci jsou kvůli tomu skeptičtí a nápad s alternativním motorem zamítají. Nyní jim Todt ale nabízí ústupek: nic se nebude měnit, pokud zákaznickým týmům dají slevu. V současnosti ceny převyšují 20 mil. dolarů.

"Dvanáct milionů dolarů považuji dle svého názoru za přijatelné číslo, i když se stále jedná o moc peněz. Nejsem zodpovědný za to, abych sledoval rozpočty výrobců. Myslím si ale, že jde o férovou částku a něco, co by mělo být pro zákazníky přijatelné," říká Todt.

Jean Todt (vlevo) se šéfem Red Bullu Christianem Hornerem, který nemůže sehnat motor pro příští rok | foto: Red Bull Racing

Ferrari nedávno návrh na omezení ceny svých pohonných jednotek vetovalo. Zdůvodnilo to tím, že by takové nařízení poškodilo jejich obchodní zájmy jakožto dodavatele motorů. FIA pak proto přišla s myšlenkou přivést do F1 nezávislého výrobce motorů, což podpořil také Bernie Ecclestone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy