Rosberg: Mercedes si náskok nad Ferrari udrží

Souboj Rosberga s Räikkönenem | foto: Daimler AG

Nico rosberg z Mercedesu pevně věří, že má jeho tým dostatek potenciálu na to, aby odolal vzrůstající hrozbě ze strany Ferrari, které letos udělalo velký pokrok.

Technický ředitel Ferrari James Allison v neděli po závodě potvrdil, že Scuderia oproti loňskému roku stáhla svou ztrátu na Mercedes na polovinu - zhruba na 8 desetin sekundy, a dosáhla tak největšího pokroku poté, co se jí během zimy podařilo navýšit výkon pohonné jednotky o 100 koní a zlepšit rekuperaci energie. Sebastianovi Vettelovi se také podařilo vyhrát tři letošní závody a v Maranellu usilují o to, aby byli brzy vyrovnaným soupeřem Stříbrných šípů.

Podle Rosberga je sice pokrok Ferrari působivý, ale Vettel před ním v šampionátu nezůstane: "Ferrari odvádí skvělou práci a jejich útok na nás respektujeme. Pečlivě je sledujeme. Zároveň si ale věříme, protože máme skvělý tým. I když se na nás letos dotáhli, vždy jsme jim pak utekli."

"Ukázali jsme to po prožité katastrofě v Singapuru. V Rusku a v Suzuce jsme byli silní a zpět tam, kde jsme se pohybovali na počátku sezóny. Opravdu tedy předvádíme, že s nimi můžeme bojovat, pokud jde o vývoj a všechno ostatní," pokračuje Rosberg, který už má za zády také novou specifikaci motoru vyvinutou pro sezónu 2016.

S tou přišel Mercedes již v Monze, v kombinaci s novým palivem a upraveným procesem spalování poskytuje výrazně vyšší výkon. Zákazníci německého týmu se ale této specifikace už letos nedočkají. V USA se nový motor vyvíjený pro rok 2016 chystá otestovat Ferrari. Došlo u něj k přemístění olejové nádrže před blok motoru, MGU-K se přestěhoval zezadu do levé spodní části. Na jeho vývoj padnou poslední čtyři žetony, které Scuderii zůstávají, a společně s novou převodovkou jej otestuje zřejmě jen Kimi Räikkönen.

Nico Rosberg na startovním roštu v Suzuce | foto: Daimler AG

Rosberg, který na Vettela ztrácí po svém odstoupení v Rusku sedm bodů, věří také v osobní zlepšení: "Od první části roku musím také lépe porozumět kvalifikaci. Nyní to vychází dobře, ale přesný důvod toho neznám." V posledních dvou kvalifikacích sice svého týmového kolegu Hamiltona porazil, celkově však prohrává rozdílem 3:12.

"Musíme se na to tedy ještě více zaměřit, abych to pochopil. V bitvě je důležité pracovat na opravdu každé slabší oblasti, ve které jsem ztrácel," dodává odhodlaně Rosberg, kterému na lídra šampionátu čtyři závody před koncem sezóny 2015 schází 73 bodů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy