Vettel je šokován Sainzovou nehodou, vyjádřil se i Button

Vettel by v Sainzově případě byl opatrnější | foto: Scuderia Ferrari

Pilot Ferrari uvedl, že pohled na havarovaný vůz Carlose Sainze jr. v bariéře v 13 zatáčce okruhu v Soči byl šokující. Rovněž se vyjádřil k Sainzově rozhodnutí startovat a žádá velmi pečlivé prozkoumání funkce tecpro bariér, ačkoliv se zdálo, že splnily svůj účel.

Vettel se domnívá, že by bylo přínosné vyhodnotit způsob, jakým bariéra eliminovala náraz Španělova toro rosso a porovnat jej s obdobným incidentem v Monacu, kde to byl pro změnu Max Verstappen, který po souboji s Romainem Grosjeanem vyletěl čelně z dráhy.

"Když se podíváte na Maxovu nehodu v Monacu a srovnáte ji se včerejším Carlosovým incidentem, musíte si všimnout odlišného fungování zábran. Bylo šokující vidět, jak hluboko se do ní Sainz zabořil a poté ho bariéry překryly. Nevím, zda existuje nějaká spojitost s instalací, nebo to byla jen náhoda, že zafungovaly takhle špatně. Tomu, co se v tomto případě stalo, je třeba se příště vyhnout," popsal Vettel své pocity po Sainzově nehodě. 

Carlos Sainz v Soči musel mít hodně andělů strážných | foto: Red Bull Content Pool

Čtyřnásobný mistr světa se také vyjádřil k Carlosově odhodlání závodit. "Bude skvělé, že se zase zařadí mezi nás, ale po tak těžkém nárazu byl byl raději trpělivější. Vzpomínám si na nehodu Sergia Péreze v Monacu (2011), který chtěl také po těžké havárii závodit, ale nakonec musel vynechat i následující závod," vzpomíná Vettel. Mexičanovi, který havaroval na konci rovinky za tunelem (ve stejném místě, kde měl masivní nehodu Karl Wendlinger v roce 1994), tehdy vystavila stopku v závodění lékařská zpráva konstatující otřes mozku.

K nehodě se vyjádřil i Jenson Button (McLaren). Pro něj byla největším problémem skutečnost, že Sainz proletěl tři řady Tecpro bariéry a zastavil se až o kovovou zábranu Armco. "Pokud jde o čelní náraz, tak nízká příď se vždy dostane pod překážku, která není pevně ukotvená do země. Problém by ale byl v tom, že by nedošlo ke zpomalení auta, přímý náraz do Armco bariéry by byl daleko horší než cokoli jiného. Netuším, co v takové situaci dělat, jak je vidět, pořád existuje prostor pro zlepšení bezpečnostních prvků jak u vozů, tak na okruzích. A Sainzova nehoda nás přesvědčila, že je pořád co zlepšovat," komentoval nehodu mistr světa z roku 2009.

Jenson Button žádá neustále zlepšování bezpečnostních opatření. | foto: Honda Racing F1

Carlos Sainz jr. opustil v podvečer nemocnici Soči 4, přestože měl původně zůstat na preventivlní pozorování po celou noc. Poté povečeřel s Fernandem Alonsem a přité příležitosti uvedl, že stále ještě cítí lehkou bolest na zádech a v oblasti krčních svalů, ale to mu nijak nebrání v jeho odhodlání a připravenosti se zúčastnit nedělního závodu. Ostatně lékařský delegát FIA Jean-Charles Piette v neděli ráno, jak už jsme informovali, jeho záměr odsouhlasil. 

Mechanici Toro Rosso dokázali jeho vůz přes noc opravit a Carlos, s ohledem na skutečnost, že neabsolvoval kvalifikaci, odstartuje z konce startovního pole.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy