Že by přeci jen Red Bull používal agregáty Renaultu i příští rok?

Cyril Abiteboul s Christianem Hornerem | foto: Red Bull Content Pool

Cyril Abiteboul nevěří v renesanci ve vztahu mezi Renaultem a Red Bullem. Vztah mezi těmito dvěma společnostmi je sice ukončen, avšak Red Bull má stále ještě jednu páku na Renault.

Žádné velké usmíření mezi Red Bullem a Renaultem se zatím nekoná. Před víkendem v Soči se vyrojilo mnoho zvěstí o tom, že by přeci jen Rakušané a Francouzi mohli spolupracovat ještě jednu sezonu. Cyril Abiteboul byl ale v rozhovoru s britským Autosportem spíše negativní. "Vypadá to tak, jako by vztah byl blíže svému konci než začátku."

Obchodní ředitel Renaultu se odvolává na to, že Dietrich Mateschitz (spolumajitel Red Bullu), Christian Horner (šéf týmu Red Bull) a Helmut Marko (poradce Red Bullu pro motorsport) znovu potvrdili konec spolupráce. Neustálá kritika výkonnosti francouzských agregátů navíc Francouze otrávila a rozladila prý i šéfa celého koncernu Renault, Carlose Ghosna. "Nakonec uděláme to, co bude dobré pro Renault," pokračuje Abiteboul. Případné rozhodnutí "by muselo posloužit záměru Renaultu a jeho roli ve sportu".

Pravděpodobně navíc ve Viry, případně v hlavním sídle ve  Boulogne-Billancourt, málokdo touží po znovuspojení Renaultu a Red Bullu. "Když se člověk podívá na to, jak s námi bylo jednáno, pak je velmi těžké představenstvu a vedoucím manažerům prodat něco jiného, než je teď plánováno." Abiteboul tím přirozeně myslel konce vztahu s koncem letošního roku, maximálně s koncem kontraktu na konci roku 2016. I tak ale Cyril "netouží po rozchodu s Red Bullem"

U Red Bullu veškeré úvahy o možném znovuspojení zatím ještě nerozpojeného vehementně popírají... | foto: Red Bull Content Pool

Je to tedy naznačení jakéhosi ústupného manévru? Nebo se u Renaultu snaží udělat si dobré jméno předtím, než definitivně převezmou Lotus? "Co se počítá, jsou úmysly Red Bullu a Renaultu - a ty musíme sledovat," pokračuje Francouz. Dodává ale: "Přišli s velmi, velmi jasným projevem, že s námi nechtějí spolupracovat. Momentálně je těžké mít na paměti něco jiného."

Red Bull má ale páku na to, jak může Renault zatlačit do kouta. Má s ním stále ještě platnou smlouvu, ze které by se Renault mohl zřejmě vykoupit, avšak by dal světu najevo, že je to on, kdo ničí vztah: "Ze smlouvy se můžete vždy vykoupit. Kdybychom to ale chtěli udělat, tak by zůstaly všechny negativní titulky a veškeré škody by spadly na automobilku. Nevím, jestli by to bylo dobré pro Renault," dodal Abiteboul.

Pro Renault se ale v Rusku vyjádřil také Daniel Ricciardo"Příští rok chci závodit, chci kokpit a chci na rošt. Pokud by Renault připravil něco lepšího, než jsme měli letos, co by nám dovolovalo bojovat na špici, tak by patřili mezi nejlepší možnosti." Australan je názoru, že Red Bull by neměl "nic vylučovat"

Zajímavý názor přidal také Daniil Kvjat: "O rozhovorech s Renaultem, Ferrari, Mercedesem, Lamborghini a já nevím s kým ještě také nic nevím. Musíme být jednoduše trpěliví."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy