Honda využívá poslední čtyři žetony, čerstvé motory pro zákazníky Ferrari a Mercedesu

Pohonná jednotka Honda RA615H | foto: Honda

Mechaniky čeká v Soči spousta práce: Mercedes a Ferrari přiváží nové pohonné jednotky, vylepšenou specifikaci nasazuje také Honda u McLarenu.

Protože ruský okruh obsahuje dlouhé rovinky a na plný plyn se z něj jezdí 61 %, má výkon motoru velký vliv na výsledný čas na kolo.

Mercedes přiváží pro Williams, Lotus a Force Indii čerstvé motory - jedná se ale o starší specifikaci. Tu novou (čtvrtou), kterou představil v Monze a jež tvoří základ motoru pro sezónu 2016, si tedy nakonec vyhradí jen pro svůj tovární tým. Problémem má být nová směs paliva, kterou nová specifikace vyžaduje - Petronas by ji nestihl připravit dostatečné množství.

Ferrari přiveze čtvrtý motor pro Sauber, jde o specifikaci pro Montreal. I Scuderia si tedy to nejlepší nechává pro sebe - výkonnější verzi, jíž přivezla do Monzy. Švýcarský tým s ní může odjet všechny zbývající závody, protože v Maranellu plánují výdrž na 4000 kilometrů. "A v pátky teď můžeme ujet více kilometrů," uvádí hlavní inženýr Giampaolo Dall'Ara pro AMuS.

Honda hodlá nasadit novou specifikaci motoru, na kterou vyčerpala čtyři zbylé žetony. Opět se zaměřila na úpravu spalovací komory a výfukového systému. Pokud ji stihne přivézt, pak ji za svá záda dostane Fernando Alonso - půjde přitom už o 10. motor letošní sezóny. Protože bude zapotřebí vyměnit také turbo a motorgenerátory, posune se na startovním roštu hodně dozadu. Jde o odměnu či trest za veřejnou kritiku v Suzuce?

Startovní pole však nebude uzavírat, protože nasazení nových motorů Ferrari chystají také u Manoru, kteří již svou kvótu 4 kusů letos vyčerpali. Bez trestu z nasazování čerstvých pohonných jednotek naopak vyjdou oba Williamsy, Lotusy, Saubery a Force India Sergia Péreze. V případě Nico Hülkenberga by s výměnou byla spjata penalizace, protože po problému v Číně již čtvrtou jednotku použil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy