Co říká účetnictví? Mercedes na titulu v roce 2014 prodělal

Mercedes zveřejnil zajímavá čísla, podle nichž se loňský titul draze zaplatil | foto: Pirelli

Není všechno zlato, co se třpytí. Účetní uzávěrka stuttgartské automobilky prokázala, že mistrovský titul byl vykoupen značně ztrátovým výsledkem, nad nímž se možná některým zatají dech.

Na jedné straně jsou podstatně vyšší příjmy, ale titul v loňském roce byl vykoupen obrovskými náklady na vývoj hybridního motoru V6 - když k tomu přičteme odměny vyplácené v důsledku úspěšných výsledků, dojdeme k překvapivým číslům. 

Závěrečná zpráva pro Mercedes-Benz Grand Prix Ltd. dokládá, že obrat (včetně sponzorských příspěvků a prize money) vzrostl ze sumy 125,2 milionů liber (2013) na 146,9 milionů £ o rok později. "Jedná se o vyšší příjmy ze strany sponzorů a prostředky pocházející od vlastníků vysílacích práv, v nichž se odrazily lepší výsledky ze závodů v roce 2013," praví se se v závěrečné zprávě.

Na druhé straně existuje položka provozních nákladů - ta činila v roce 2013 sumu 190,7 milionů £ a její nárůst se vyšplhal na 240,2 milionů liber v roce loňském. Odráží se v ní "rekordní úroveň sportovních výkonů a zvýšených nákladů vyplyvajících ze změny pravidel F1".

Pokud tedy provedeme nezbytné má dáti-dal a nezapomeneme na častý nešvar podnikatelů všech možných kategorií, tedy zdanění, vyjde nám, že ztráta Mercedesu oproti 51 milionům v roce 2013 vzrostla v mistrovské sezóně 2014 na 76,9 milionů liber.

Titul přinesl sportovní slávu, ale také nemalý schodek. | foto: F1NEWS.cz

Přispěly i platy zaměstnanců

Pokud je v účtech Mercedesu vykazováno průměrně 765 zaměstnanců oproti 663 lidem (2013), dojdeme ke snadnému výpočtu, že platy stovky nově příchozích navýšily výdaje automobilky v posledním zúčtovacím období ze 49,7 milionů na 65,2 milionů £. Mercedes tedy do jisté míry spoléhá na příjem dalších finančních prostředků ze strany Bernie Ecclestonea na základě trvale úspěšných výsledků.

"Dohoda s majiteli komerčních práv nám zajišťuje trvale vyšší tok příjmů na základě sportovních výkonů, z nichž některé budou dosaženy také v letošním roce jako důsledek úspěšné sezóny 2014," čteme dále ve zprávě Mercedesu. Najdeme v ní ale také pasáž, v níž se praví: "Společnost je nadále odhodlána snižovat náklady na formuli 1 a bude rovněž spolupracovat s ostatními týmy a zúčastněnými stranami na dosažení tohoto cíle spravedlivým a transparentním způsobem."

Víte, kolik stojí v F1 mistrovský bod?

Mercedes participuje především na zisku mistrovského titulu, ale od věci není ani připomenutí průměrné "ceny" mistrovských bodů, které si týmy na své konto připíší. Nejvyšší hodnotu měl v roce 2012 - to se týmům za bodík vyplácel milion liber. O rok později už to bylo "jen" 530 000 £ a loni inflace pokračovala, 355 000 liber. Tuto sumu ovšem zdevalvoval dvojitý bodový nášup v Abú Dhabí. 

U Mercedesu dokonce vypočítali, že Red Bull za své čtyři mistrovské sezóny vyinkasoval za každý bod v šampionátu v průměru 397 000 £. Kdo nevěří, nechť se chopí kalkulačky a může začít přepočítávat. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy