Sainz se domnívá, že krize Red Bullu brzo skončí

Je Carlosův zasmušilý pohled odrazem nejisté budoucnosti? | foto: Red Bull Content Pool

Kolik uvidíme příští rok týmů - jedenáct nebo devět? Bude ve startovním poli osmnáct vozů, nebo dvaadvacet? Čas běží a otazníky zůstávají, nebo ještě spíše narůstají. A s nimi i nejistota na mnoha frontách.

Jak napjatá je situace v rakouském týmu a jeho B-kolegovi v Itálii se rozebírá prakticky obden. Včetně pohrůžek o odchodu Red Bullu i Toro Rosso z F1. A nic by na tom asi nezměnil ani fakt, že se oba týmy smluvně zavázaly působit v této motoristické kategorii až do roku 2020.

Christian Horner (Red Bull) zrovna tuto okolnost nevidí jako nic nezdolatelného. "Prostě bychom použili oblíbené vysvětlení, které tak často Bernie Ecclestone používá - okolnosti se změnily. A ty jsou v tuto chvíli opravdu hodně odlišné." Red Bull se pět měsíců před prvním testem nachází v nelehké situaci, ale odmítá rok starou specifikaci Ferrari, protože by tím výkonnostně klesl.

Odchodem obou týmů by se snížil i počet startujících na osmnáct. Ochuzení startovního pole by se divákům asi příliš nelíbilo, zvláště když Red Bull patřil poslední roky v úspěšným stájím a Toro Rosso bylo ambiciózním představitelem středu závodního pole. Jak uvedl německý magazín Auto Motor und Sport, s ohledem na plynoucí čas se dá jen těžko předpokládat, že by některé týmy mohly nasadit třetí vůz, aby se místa na startovním roštu zaplnila.

Řídnoucí startovní pole není to, co fanoušci od F1 čekají. | foto: Manor Racing

Piloti věří v poklidné řešení

I když u čtveřice Ricciardo, Kvjat, Verstappen a Sainz jr. panuje určitá nervozita a obavy z budoucnosti, zvláště jedenadvacetiletý Španěl věří, že se všechno podaří úspěšně vyřešit. "Jsem v tomto směru klidný tak, jak je tým spokojen s mými výkony," uvedl Carlos pro španělský list Marcia. "Každopádně by bylo dobré vědět, jakým způsobem začít tvořit zadní část vozu. Každý den, který uteče, představuje o den méně určený pro vývoj monopostu."

Sainz jr. připouští, že nejpravděpodobnější variantou je dohoda s Ferrari, což by i přes zmiňované okolnosti znamenalo pořád větší výkon než jakým disponoval Renault. "Umím si to představit a mohli bychom v příštím roce mít stejně dobrý vůz. Pokud budeme pokračovat tak, jako letos, s motorem o něco lepším, můžeme připravit soupeřům překvapení."

Zájem na udržení obou týmů by měl mít určitě i Bernie Ecclestone, protože úbytek týmů pro jeho show není vůbec vítaným počinem. F1 už tak čelí odlivu diváků a některé úpravy, mezi nimi i změna startovní procedury, nepřinášejí kýžený ohlas. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy