Haas: Ferrari by výkonnější motor nepomohl, Mercedes má mnohem lepší aerodynamiku

Ferrari na Mercedes ztrácí v oblasti aerodynamické efektivity | foto: Scuderia Ferrari

Podle Geneho Haase je čas největší výzvou, s níž jeho nový F1 tým chystající se na debut v roce 2016 bojuje. Přesto očekává, že mnoho lidí na samotném počátku překvapí. Jeho vozy bude pohánět Ferrari, které podle něj na Mercedes ztrácí v oblasti aerodynamiky.

Víme, co ostatní týmy dostalo, překvapíme
"Všechno zabírá spoustu času. Nakolik si lidé myslí, že během několika měsíců můžete dát dohromady tým a nakoupit v místní železářství veškeré díly, tak tohle možné není. Všechno musíte nakoupit, zkonstruovat - a to všechno zabírá překvapivě velké množství času," uvádí Gene Haas.

"Vše trvá o moc déle, než jsme čekali. Nyní, protože jsme na to měli dostatek času, budeme zřejmě v lepší formě, než mnoho ostatních začínajících týmů," popisuje majitel americké stáje, která dostala povolení k závodění již v roce 2015, nakonec ale svůj vstup do F1 o rok odložila.

Haas ví, co zabilo většinu nováčků v F1 | foto: HRT F1 Team

"Myslím, že to je to, co ostatní týmy dostalo - licenci dostali v červenci, a o šest měsíců později už museli testovat. To je nemožné. Tohle nejde, pokud jste už neměli pohromadě tým, z něhož byste mohli čerpat. Začínáme od počátku, máme však dobrý technický vztah s Ferrari," pokračuje Haas.

"Učíme se věci téměř šnečím tempem, poskytuje nám to ale čas dát dohromady to, co chceme. Až pojedeme testovat do Španělska, lidi překvapíme. Budeme připraveni," ujišťuje Američan, jehož tým budou pohánět motory Ferrari.

Rozdíl mezi Ferrari a Mercedesem - aerodynamika
Před prvním testem ale zbývá stále odvést spousta práce: "Nemyslím si, že lidé opravdu rozumí tomu, jak jsou tyto vozy složité. Nejde jen o motor, ale také o vyvážení mezi odporem a přítlakem. Mercedes je v tom podle mě zkrátka mnohem efektivnější. Pokud by měly motory Ferrari více koní, pak si nemyslím, že by byly rychlejší."

Mercedes má podle Haase mnohem efektivnější aerodynamiku | foto: Mercedes AMG F1 Team

"Hlavní je, že my začínáme se známou veličinou. Víme, že zavěšení nebude křehké nebo že nepraskne. Víme, že převodové ústrojí bude odolné. To je největší problém u většiny start-upů, zkrátka problémy se spolehlivostí. Pokud přijdeme na to, jak utahovat matice a šrouby, pak bychom měli být velmi, velmi spolehliví," ujišťuje Haas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy