Někdejší šéflékař F1 nepřímo obvinil Todta z korupce

Podle amerického doktora přihrál Todt místo svému příteli | foto: Scuderia Ferrari

Vypadalo to spíš jako snaha oživit okurkovou sezónu v průběhu letní přestávky formule 1, když bývalý šéflékař F1 obvinil svého nástupce a potažmo s ním i celou FIA, že je zodpovědná za smrt Julese Bianchiho.

Americký anesteziolog Gary Hartstein měsíc po Francouzově smrti prohlásil, že jednou z hlavních příčin tragédie byla nedostatečná odbornost odpovědných pracovníků (čtěte zde). Nyní se pustil do dalšího kola obvinění a dokonce používá výrazů, které mohou vyznívat jako nařčení z korupce.

Hartstein svému nástupci Jean-Charlesi Piettemu vyčítal "bezradnost" a rovněž "odpovědnost za katastrofální transport" zraněného Bianchiho po jeho nehodě v Suzuce. FIA obvinil, že nese na smrti mladého francouzského pilota svůj podíl. Nyní šedesátiletý absolvent Rochesterské univerzity pro španělský web lat1.es uvedl, že Piette nemá pro vykonávání své funkce odborné předpoklady.

"Vím, o čem mluvím. Je sice lékař, ale nemá vůbec žádné zkušenosti s traumatickými stavy. A před nástupem do své funkce v žádném závodě F1 nepraktikoval, neměl absolutně žádnou zkušenost," tvrdí Hartstein. Dodává, že Piette se stal šéflékařem F1, aniž by proběhlo jakékoli výběrové řízení.

"Svět automobilových závodů je poměrně malý, nakonec se téměř všichni znají navzájem. Ale o tomhle muži jsem nikdy neslyšel. Jenže pánové Saillant (šéf zdravotnické komise FIA), Piette a Todt jsou dobří přátelé, tak proč by svému kamarádovi nepřiklepli jedno z nejlepších míst na světě? Neříkám to jen proto, že jsem přišel o práci, ale kvůli tomu, že dosadili na místo člověka, který na tak závažný úkol nebyl absolutně připraven," dodává Američan.

Dodejme, že Gary Hartstein vykonával funkci šéflékaře F1 jako nástupce legendárního profesora Erica Sidneye "Sida" Watkinse (1928-2012). FIA s Hartsteinem ukončila spolupráci v roce 2012, kdy mu neprodloužila dobíhající kontrakt.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy