Michelin vstoupil do další fáze boje s Pirelli

Začíná se trůn Pirelli otřásat? Belgie mu rozhodně na pověsti nepřidala | foto: Pirelli

Jak se dalo předpokládat, potíží italského dodavatele pneumatik využila francouzská firma Michelin k posílení svých šancí na zisk tříletého kontraktu pro zásobování formule 1. Objevily se i hlasy, které hodnotí incidenty v belgické Grand Prix jako rozhodující.

Defekty na vozech Nico Rosberga a Sebastiana Vettela, jakož i další drobná poškození pneumatik u jiných pilotů vyvolaly velké dohady a dle médií vyšvihly do sedla právě Michelin. Firma reprezentovaná legendárním panáčkem nesoucím jméno Bibendum deklaruje přednosti, které by byla schopná při svém půosbení v F1 poskytnout, uvádí na svých stránkách německý deník Bild.

"Musím vědět, co bylo příčinou defektů ve Spa, jinak nemohu celou tu situaci nijak komentovat," hodnotil pro Pirelli nepříjemnou situaci sportovní šéf Michelinu Pascal Couasnon. "Jediné, co mohu s jistotou uvést, že to pro nás může být poučením," dodal.

Bude zase k vidění na závodních tratích F1 usměvavý Bibendum? | foto: Michelin / DPPI

"Rozhodně si myslím, že nemá smysl dodávat týmům produkt, na němž odjedou jen deset kol. Pneumatika formule 1 by měla vydržet minimálně třetinu závodu, ale lepší by byly dvě třetiny. Musíme to prokonzultovat s inženýry a také s Bernie Ecclestonem. Musíme dodat pilotům pláště, které jim umožní využít potenciál vozu na 100 %, ne jenom na sedmdesát!" pokračuje Couasnon.

Záměr Michelinu spočívá v kombinaci trvanlivějších pneumatik ze sloučenin umožňujících vyšší rychlosti s větší velikostí plášťů (18 palců). "Je nám jasné, že nejlepším řešením je kompromis, který bude vyhovovat většině. Proto je naším úkolem spolupracovat i s inženýry jednotlivých týmů," vysvětluje Couasnon.

Sportovní šéf Michelinu očekává, že FIA by ohledně definitivní volby dodavatele pneumatik mohla rozhodnout v následujících čtyřech až pěti týdnech.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy