Sezona 2004 a Sauber Petronas

Fisichella, Giancarlo | foto: Sauber Motorsport AG

Švýcarský tým pod vedením Petera Saubera má na svém kontě další úspěšnou sezonu.

Stáj měla před sebou těžký úkol. V konkurenci finančně silných továrních stájí měla potvrdit výborné výkony v předcházejících letech. „Účast sedmi automobilek učinila soutěž těžší než kdy před tím, ale jsme připraveni tuto výzvu akceptovat,“ prohlásil v lednu vlastník stáje. Sauber Petronas je dlouhodobým partnerem Ferrari a pod názvem Petronas se skrývá starší agregát z Maranella. V sezoně 2004 šel Sauber ještě dál a kromě motoru použil od Ferrari i převodovku. Navíc se nový C23 výrazně podobal Ferrari F2003GA z předcházející sezony, technický ředitel Willy Rampf ale kopii odmítl.

S prvními testy panovala velká spokojenost, především se spolehlivostí. „Musím říci, že se nový vůz chová velmi dobře. Ve srovnání s loňským C22 má větší přítlak a také přilnavost,“ liboval si Felipe Massa. V prvních závodech ale vůz naděje nenaplnil. Zkušený Fisichella si stěžoval na malou rychlost. Možnosti nasadit třetí vůz v pátečních testech tým pro finanční nákladnost nevyužil. Sauber měl však v rukávu eso. Tím byl špičkový aerodynamický tunel, který byl dokončen již na jaře. „Aerodynamický tunel nám dává velkou výhodu, ale poznatky nelze na vůz přenést přes noc,“ nabádal k trpělivosti Rampf.

Felipe Massa je mladým pilotem, který dostal u Sauberu druhou příležitost. Nutno přiznat, že podával spolehlivější a vyrovnanější výkony než v roce 2002, ale ve srovnání se starším Fisichellou neuspěl. Nejlepšího výkonu dosáhl v Belgii, kde dojel čtvrtý. V celkovém hodnocení zaostal za týmovým kolegou o 10 bodů a pozornost na sebe poutal především Ital. Pro další sezonu dvouletého kontraktu brazilského mladíka přivedl Peter Sauber do stáje Jacquese Villeneuva, vzájemná konfrontace bude zajímavá.


Statistické údaje:
Celkové umístění: 6.
Starty: 18
Body: 30
Vítězství: 0
Pódium: 0
Pole Position: 0
Nejrychlejší kolo: 0
Odstoupení: 6


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy