James Key nadšen i zklamán výkonem Toro Rosso

Key po Grand Prix Maďarska zažíval rozporuplné pocity | foto: Scuderia Toro Rosso

Verstappenovo čtvrté místo v Grand Prix Maďarska je vyrovnáním druhého nejlepšího výsledku v historii týmu Toro Rosso. Tím nejlepším nadále zůstává Vettelovo famózní vítězství v Grand Prix Itálie 2008.

Sedmnáctiletý mladík se postavil po bok čtyřnásobného mistra světam Vettela, který v roce 2007 (Grand Prix Číny) a o rok později (Grand Prix Brazílie) ukončil závod na čtvrtém místě. Technický ředitel stáje James Key tento výsledek velice vítá, protože díky němu poskočil tým na 7. příčku Poháru konstruktérů před Sauber, ale zároveň lituje dalších promarněných příležitostí. 

"Moje reakce ohledně výsledku je smíšená. Nepochybně nám Max přivezl skvělé umístění, přesně takové jsme potřebovali a jenom dokazuje, že rozdíl mezi námi, Lotusem a Force Indií není tak propastný. Ačkoliv byla kvalifikace zklamáním, věřil jsem, že budeme lepší, maďarský okruh nám vyhovuje a zejména s rychlostí jsem  byl spokojen. Co považuji za negativní aspekt je Sainzova porucha, tímto se mu za celý tým omlouvám, protože to je už třetí případ v řadě, kdy musel skončit z důvodu nějaké poruchy předčasně - a vždy to bylo v situaci, kdy jel na bodované pozici."

Key je přesvědčen, že pouze důkladná prověrka monopostu může tento nepříjemný aspekt změnit: "Příčiny podrobíme prověrce s maximální pozorností, ač to vypadá velice jednoduše - neřekl bych, že jsou na straně Toro Rosso. Už k tomu nesmí dojít, zvláště ne v situaci, kdy máme vozy na čtvrté a páté pozici. Mohli jsme si v Poháru konstruktérů pomoci mnohem výrazněji."

Verstappen měl dle Keye i na to porazit Red Bully (Kvjat následován Verstappenem) | foto: Red Bull Content Pool

Key Maďarsko označil za závod plný zvratů a v jisté chvíli věřil, že by se Verstappen mohl prodrat i na stupně vítězů, zvláště když se srazili Rosberg a Ricciardo. "Měli jsme velké štěstí, že když dostal Max trest, měl poměrně velký odstup od soupeřů. Nebýt toho pochybení, mohli jsme zabojovat i o bronzový stupínek, Ricciardo musel ještě do boxů. Pokud si prohlédneme data, bylo to opravdu hodně blízko.

Takže, štěstí i zklamání. Ale je to určitě velké povzbuzení pro Maxe a jeho sebedůvěru, s níž může jít do druhé poloviny sezóny, dobré i pro náladu v týmu. Teď už je jen na nás, jak se s tímto vkladem v následujících měsících vyrovnáme," končí své zamyšlení James Key.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy