Pirelli nemyslí, že by svobodná volba týmů byla nutná

Ne, Niki, ani kvůli tobě neuděláme osm variant. Hembery vysvětluje, jak to bude s "novými" typy pneumatik. | foto: Pirelli

Před italským dodavatelem pneumatik leží poslední rok, ve kterém by měl prokázat, že jeho přístup k závodění ho pasuje na adepta pro zásobování formule 1 po další tři roky. Proto se hledají nové cesty, jak se tomuto cíli přiblížit.

Šéf pneumatikářské firmy Paul Hembery už předeslal, že určité změny s ohledem na nesplněné očekávání ohledně počtu pit-stopů se už chystají (článek zde). Nyní se v odborném tisku objevují zprávy, že by pro rok 2016 mohlo dojít k rozšíření směsí, což by mělo vést k navýšení zastávek v boxech.

V letošní sezóně vzrostl počet případů, kdy týmy během závodu stavěly jen jednou. Hembery přiznal, že nejměkčí směs se ukázala být odolnější, než se předpokládalo. Při diskusi o plánech na příští rok Paul připustil, že nelze vyloučit doplnění směsí k současným čtyřem volbám na suchý povrch (superměkká, měkká střednětvrdá a tvrdá). Ovšem zároveň dodal, že nepůjde o prosté vytvoření dalších typů pneumatik.

Jisté je, že pneu do deště zatím změnám uniknou. | foto: Scuderia Ferrari

"Nesmíte to brát tak, že přijdeme s dalším produktem, který by nesl označení supersuperměkká pneu. Přemýšlíme o speciálních směsích pro určité trati, jako třeba Monako nebo Singapur. Pokud se na to podíváme z tohoto pohledu, pak ano, budeme mít víc než čtyři směsi. Jejich použití by pak mělo vést k většímu počtu dvou i tří zastávek v boxech," objasňuje Hembery.

Podle Hemberyho by tato praxe negovala tendenci týmů si vybrat pro daný závod směsi podle vlastní volby: "Myslím, že volnou ruku nepotřebují, když jim zaručíme až tři zastávky za závod. I naším cílem je, aby závody i strategie byly rozmanitější. Pokud se nám podaří vrátit model, který fungoval před několika lety, pak nebude nutné zásadně měnit pravidla. Protože je však velké množství lidí, kteří k tomu mají co říci, je nutné celou záležitost pořádně prodiskutovat," vysvětluje Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy