FIA schválila Hondě pátý motor, kalendář pro rok 2016 obsahuje 21 závodů

Příští rok se dočkáme 21 závodů včetně Ázerbájdžánu | foto: Pirelli

Světová rada motorsportu FIA schválila pro rok 2016 kalendář o 21 závodech. Pro nově vstupující výrobce motorů povolila také v prvním roce motor navíc - to znamená, že Honda bude moci letos využít beztrestně pět pohonných jednotek.

Kalendář pro příští rok bude obsahovat o dvě velké ceny více než letos - vrací se Německo a tím novým bude závod v ázerbájdžánském Baku plánovaný na 17. července 2016.

Dle očekávání také schválila to, s čím přišla Strategická skupina F1 na začátku července - motor navíc pro nově vstupující výrobce. Honda tak bude moci retrospektivně nasadit pátou pohonnou jednotku a vyhnout se tak penalizacím na startovním roštu. Zřejmě díky tomu sáhne k výkonnostním úpravám svého agregátu již před závodem v Maďarsku.

Kromě toho potvrdila, že zjednoduší tresty za nasazování pátých a dalších komponent pohonných jednotek - nejtvrdším postihem bude odsun dozadu na startovním roštu, následné penalizace v závodě za nevyčerpané pozice budou zrušeny.

Schváleny byly také drobné úpravy v udělování bodů pro superlicenci. Piloti si udrží kvalifikaci po tři roky, pokud nebudou mít možnost závodit v F1 (např. testovací piloti). Rozšiřuje se seznam sérií, v nichž je možné body získávat (včetně WTCC, DTM, Indy Light), a mění se jejich váha, aby lépe vystihovala její kvlaitu. Šampion Formule E získá automaticky superlicenci, ačkoliv tato série není součástí bodového systému.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy