Montoya považuje piloty za líné

Montoya volá po návratu k opravdovému závodění | foto: Williams F1 Team

Byl považován za jednoho z největších talentů F1, ale strávil v ní necelých šest sezón. Nejblíž měl ke koruně šampiona v letech 2002 a 2003, kdy mu patřila bronzová příčka v celkové klasifikaci. Nyní si Kolumbijec vzal na paškál současné kolegy v kokpitech F1.

Devětatřicetiletý Juan-Pablo Montoya vyhrál sedm Grand Prix a bez šesti závodů absolvoval v F1 sto Grand Prix na vozech Williams a McLaren. Do jeho portfolia patří i vítězství v prestižních 500 mil Indianapolis (2000, 2015). Ačkoliv z formule 1 odešel za nepříliš příjemných okolností před téměř deseti lety, nadále ji sleduje a má k ní co říci.

Rodák z Bogoty se řadí do šiku stoupenců omezení podpůrných prostředků pro piloty, domnívá se, že by měli mít větší volnost při skutečném řízení vozidla, aby dostali přiležitost zazářit za volantem a ne být ve stínu techniky.

"Současní piloti jsou líní," svěřil se Montoya novináři Jamesu Allenovi. "Už nemají závodní pocit, radost z ovládání vozu. Hlídají si teplotu čehokoli a zpomalují. Pneumatiky, zvolnění, brzdy, zvolnění. Když se té neustálé kontroly zbavíme, zase z nich budou závodníci."

Na piloty i týmy se při závodech valí příliš mnoho informací (ilustrační foto) | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Montoya vidí řešení ve zjednodušení formulí. "Odstraňme senzory pneumatik, teploty a nechme jen kontrolku tlaku, a závodění se hned zlepší o 10 procent, tím jsem si jistý. Pilot a tým musí vstřebat příliš mnoho informací. V tréninku, prosím, to je v pořádku, ale v závodě to tak být nemůže. Pilot musí vnímat svůj vůz a ne koukat pořád na panel s čísílky a diodami."

Montoya také vzývá k většímu zapojení fanouškovské základny, formule 1 musí být podle něj více přístupná, stejně jako Indycar. "Když jdete na závod Indycar, máte možnost se setkat s piloty. Jsou tu autogramiády, diváci mají přístup do garáží, podívají se na vozy, nic se před nimi neskrývá. Je to zcela jiná mentalita, jako stvořená pro příznivce," dodává Montoya.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy