Katar je stále blíž pořádání Grand Prix

Rozšíří Ecclestone své impérium o další položku? | foto: Red Bull Racing

První zprávy o úsilí katarských pořadatelů o konání závodu formule 1 v této destinaci se objevily v únoru. Poté, co se společnost Qatar projevila zájem o odkup práv od společnosti CVC Group, snaha katarských funkcionářů zesílila.

Katarská Motor and Motorcycle Federation (QMMF) po svém oficiálním oznámení z 8. února 2015 deklaruje, že pořádání Grand Prix F1 je téměř realitou. "Mohu sdělit, že jsme už velice blízko podpisu dohody ohledně Grand Prix F1 v Kataru," sdělil prezident SMMF Nasser bin Khalifa al Attiyah. "Ačkoliv ještě některé věci musíme doladit a projevit jistou trpělivost, celý projekt už je připraven. Čeká nás ještě pár schůzek s Ecdlestonem, také budeme požadovat ještě trochu více času, ale na všechny potíže máme připravena řešení."

Lokalitou pro závod vozů F1 by měl být okruh Losail, na němž se v roce 2004 jel poprvé závod MotoGP. V současné době mu chybí licence k pořádání závodů F1, může se zde pouze testovat, ale odborníci tvrdí, že změna statutu může být krátkodobou záležitostí. Okruh je ostatně nadále  prověřován, zda je pro Grand Prix F1 způsobilý. Prezident QMMF však nevidí žádný problém: "Jsme v takové situaci, že můžeme využít stávající okruh nebo vytvořit v Losail City zcela nový areál. Máme rozpracovaných mnoho nových projektů, naším cílem je v tomto regionu vybudovat silnou základnu motorsportu," dodává bin Khalifa al Attiyah.

"Předpokládám, že se Katar stane centrem dění v této sportovní oblasti na Blízkém Východě. Pořádáme tu MotoGP, mistrovství světa superbiků, letos se tu pojede šampionát cestovních vozů. Právě jsme prodloužili smlouvu na konání MotoGP na dalších deset let," vypočítává úspěchy preziden QMMF. Jeho snahy však může zhatit jedna maličkost - Ecclestone má neoficiální dohodu s pořadateli Grand Prix Bahrajnu, že v regionu Blízkého Východu se bez jejich výslovného souhlasu nesmí žádný další závod F1 pořádat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy