Ať kvůli Monze Ferrari opustí šampionát!

Monza je okruhem s neopakovatelnou atmosférou. | foto: Scuderia Ferrari

Krizový scénář, podle nějž by na Monze byla pořádána Grand Prix Itálie buď střídavě s Imolou, nebo by trať v královském parku zmizela z kalendáře F1 docela rozvířil v Itálii bouři debat a protestních vyjádření.

Podle Roberta Maroniho, prezidenta regionu Lombardie, kam okruh spadá, by měl na její podporu vystoupit i tým Ferrari a pohrozit odstoupením ze šampionátu, pokud v něm Autodromo di Monza nebude nadále figurovat. "Ecclestone si musí uvědomit, že si možná v F1 může dovolit všechno, ale to se netýká Monzy," uvedl v rozhovoru pro italský list Gazetta dello Sport. "Monzu nemůžeme ztratit, půjdeme kvůli ní i do války."

Maroni je přesvědčen, že za snahou vyřadit slavný okruh z kalendáře F1 není nic jiného než obchodní zájmy a politika. "Nemůžeme jen kvůli ryze ekonomickým důvodům tento historický skvost vyřadit z kalendáře F1. Monza je s ní spjatá od samého počátku. Musíme vyvinout nátlak, zapojit veřejné mínění, italskou vládu, a především Ferrari," horuje Maroni.

"Přál bych si, aby Ferrari sdělil světu: »Pokud nebude Grand Prix Itálie na Monze, pak nebude ani Ferrari v F1«," chtěl by jít Maroni do krajností. Dnes se setkal u příležitosti otevření muzea Alfy Romeo se šéfem Ferrari Sergiem Marchionnem, tak bude mít příležitost mu svá přání a plány předestřít. 

Grand Prix Itálie se konala na Monze ve všech ročnících oficiálního mistrovství F1 s výjimkou roku 1980, kdy se právě díky aktivitám Bernie Ecclestonea stal pořadatelem okruh v Imole. Smlouva s Autodromo di Monza vyprší příští rok.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy